Stel uit Assen pleegt voor bijna 150.000 euro uitkeringsfraude

Tussen juli 2009 en juli 2017 ontving een echtpaar uit Assen ten onrechte bijna 150.000 euro van de gemeente (Rechten: Pixabay)
Tussen juli 2009 en juli 2017 ontving een echtpaar uit Assen ten onrechte bijna 150.000 euro van de gemeente (Rechten: Pixabay)
Acht jaar lang pleegde een echtpaar uit Assen volgens het Openbaar Ministerie uitkeringsfraude. Daarom eiste de officier van justitie vandaag 240 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijke celstraf tegen de man (64) en 240 uur werkstraf waarvan 120 uur voorwaardelijk tegen zijn 39-jarige vrouw.
Het stel gaf niet aan de sociale dienst door dat de man naast hun uitkering ook geld verdiende. Hij zette tegen betaling airbrush tattoos (neptatoeages) op markten. Tussen juli 2009 en juli 2017 ontving het stel ten onrechte bijna 150.000 euro van de gemeente.

Eigen bedrijf

De man bleek sinds juli 2009 met een eigen bedrijf geregistreerd te staan bij de Kamer van Koophandel en erkende ook wel dat hij op markten werkte en daar geld mee verdiende. Hij zei dat hij ervan uit ging dat de gemeente dat wel wist, omdat hij voor 2009 ook op markten had gewerkt en dat wel had gemeld. Zijn contactpersoon bij de sociale dienst dacht juist dat de Assenaar allang niet meer werkte, omdat hij in de zomer van 2006 had aangeven dat hij vanwege zijn gezondheid ging stoppen.
De vrouw is ook schuldig, vindt de officier van justitie, omdat ook zij profiteerde van het geld en de gemeente niet inlichtte.

Dure auto op naam

De fraude kwam aan het licht toen Werkplein Drentse Aa, de sociale dienst van de gemeente Assen, Aa en Hunze en Tynaarlo in mei 2017 ontdekte dat de man een nieuwe auto met een waarde van 60.000 euro op naam had gekregen. De sociale dienst stelde een onderzoek in. Daaruit bleek dat hij al acht jaar lang op markten werkte zonder dat hij dat had gemeld bij de gemeente en dat hij dus ook geld verdiende naast zijn uitkering.
De man en de vrouw wisten best dat ze dat hadden moeten melden, omdat hen dat meteen duidelijk gemaakt is in 2006, toen ze voor het eerst een uitkering kregen, zei de officier van justitie. De strafeis voor de man is hoger, omdat hij eerder is veroordeeld en volgens de aanklaagster een actievere rol speelde bij de fraude.
Uitspraak over twee weken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.