Assenaar Bert Homan gaat opnieuw voor landelijk voorzitterschap VVD

Bert Homan
Assenaar Bert Homan doet voor de derde keer een gooi naar het landelijk voorzitterschap © VVD
Het is de hoogste tijd dat er dingen gaan veranderen binnen de VVD. Dat zegt Bert Homan uit Assen. De 64-jarige Homan stelt zich voor de derde keer kandidaat voor het landelijke voorzitterschap van de VVD. In 2013 en 2017 deed de Assenaar ook een gooi maar toen werd hij het niet.
"Verandering is nu echt nodig, omdat de samenleving verandert", stelt de Assenaar. "Jongere generaties, geboren na 1980, staan anders in de wereld dan mijn generatie en daar moet je ruimte aan geven en als politieke partij op inspelen. Die jongeren moeten het gaan maken de komende dertig jaar." De partij moet daar volgens hem veel meer rekening mee houden.

'We moeten naar buiten'

Dat hij zelf ouder is, maakt volgens Homan niet uit. "Als voorzitter moet je zo onafhankelijk mogelijk zijn." Wat hij vooral belangrijk vindt, is dat VVD-politici minder in vergaderzaaltjes zitten en meer "het veld in" gaan. "We moeten dichter bij de mensen gaan staan en naar buiten. Kijk bijvoorbeeld naar de stikstofcrisis. Daarbij zie je dat we als VVD vergeten zijn om naar de gemiddelde agrariër toe te gaan en te praten over waar zij tegenaan lopen. We klampen ons vast aan allerlei regeltjes en die zijn ook belangrijk, maar het welzijn van de mensen - en zeker als het om hun leven gaat - staat altijd bovenaan."

'Meepraten'

"Mensen zoeken tegenwoordig ook veel meer nabijheid", vervolgt de Assenaar, die in het verleden wethouder is geweest en tegenwoordig politici en bestuurders coacht. "Ze willen meepraten over wat er om hen heen gebeurt en dan ook echt meepraten en niet via een brief of één of andere participatienota." Daarnaast moet de VVD haar boodschap verduidelijken, vindt Homan. "Als we een moderne partij willen blijven, hoort daarbij dat we beter gaan staan voor onze standpunten en die helderder uitdragen."
Op dit moment is Onno Hoes waarnemend voorzitter. De procedure voor een definitieve opvolger loopt nog tot oktober. Hoe groot zijn kansen zijn, kan de Assenaar naar eigen zeggen niet inschatten.