Agressieve buizerd valt mensen aan in Eexterveen

Het bord op de Hunzeweg (Rechten: gemeente Aa en Hunze)
Het bord op de Hunzeweg (Rechten: gemeente Aa en Hunze)
Een buizerd verdedigt momenteel op agressieve wijze het nest in de gemeente Aa en Hunze. Wandelaars, hardlopers en fietsers moeten op de Hunzeweg tussen Eexterveen en Nieuw Annerveen oppassen. De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst.
De rondvliegende buizerd is een aantal keren gemeld bij de gemeente Aa en Hunze. Er zijn voor zover bekend geen gewonden. De gemeente heeft borden geplaatst om voorbijgangers te waarschuwen. De buizerd kan ook aanvallen als je gewoon op het pad blijft en de vogels niet bewust stoort.

Met rust laten

De roofvogel lijkt vooral te reageren op fietsers, hardlopers en felgekleurde kleding. De buizerd neemt een duikvlucht en vliegt rakelings over de mensen heen. Het is bekend dat de buizerd ook daadwerkelijk een tik kan uitdelen tijdens de duikvlucht.
De gemeente laat de vogels met rust. Als de jongen uitvliegen zullen vader en moeder zich ook weer gedeisd houden. De jongen zitten waarschijnlijk nog tot begin juli in het nest.

Broedperiode

De maand mei is midden in de broedperiode van de buizerd. De vogel legt een keer per jaar gemiddeld twee tot vier eieren. De vogel is nu niet een bedreigde vogel, maar kende eerder wel een sterke achteruitgang.
Meer beleven in de Drentse natuur? Ontdek 't op

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl