Mollema stunt in Emmen en pakt nationale tijdrittitel, ook goud voor Van der Tuuk

Bauke Mollema
Mollema liet oud Giro-winnaar Dumoulin achter zich © ANP BAS CZERWINSKI
WIELRENNEN - Bauke Mollema is in Emmen verrassend Nederlands Kampioen tijdrijden gewonnen. De Groninger had 33 minuten en 3 seconde nodig voor het parcours over dertig kilometer. Hij bleef tijdritspecialist en regerend Nederlands kampioen Tom Dumoulin een halve minuut voor. Het brons was voor Daan Hoole. De snelste Drent was Assenaar Elmar Reinders die als vijfde finishte in 33 minuten en 54 seconde.
Tom Dumoulin startte in Emmen als de grote favoriet. Hij won het NK Tijdrijden eerder in 2014, 2016, 2017 en 2021. De Limburger maakte begin deze maand bekend dat hij na dit seizoen stopt met wielrennen.
Wie dacht dat Dumoulin nu bevrijd zou zijn van alle zorgen, had het mis. Al in de eerste tussentijd was een ontketende Mollema tien seconden sneller dan Dumoulin. Mollema behield die voorsprong tot het einde.

Mooiste overwinning uit carrière

Na afloop stond Mollema stralend voor de camera's. Het was niet alleen de eerste keer dat hij het NK Tijdrijden won. Het was ook de eerste keer dat hij deelnam aan het Nationaal Kampioenschap Tijdrijden. "Ik heb er echt mijn zinnen op gezet. Dit is wel één van mijn mooiste overwinningen uit mijn carrière. Ook omdat hij zo onverwachts komt. Dit had ik echt niet verwacht."

Drenten

Assenaar Danny van der Tuuk werd knap twaalfde in een tijd van 34.39. Nog knapper was de tijd van Elmar Reinders die beslag wist te leggen op de vijfde plaats.

Nederlandse titel Axel van der Tuuk

Eerder op de dag won Axel van der Tuuk, de jongere broer van Danny, de Nederlandse titel bij de beloften. Ook was er eremetaal voor Maike van der Duin uit Assen in de categorie van de beloften. Zij won het zilver.