Schoonebeek in de steigers voor eindelijk het honderdjarig Zuidenveld

Trijn Finke, Harrie Timmerman, Willem van Engelenhoven en Johan Scheltens zijn klaar voor Zuidenveld 2022
Trijn Finke, Harrie Timmerman, Willem van Engelenhoven en Johan Scheltens zijn klaar voor Zuidenveld 2022 © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Twee jaar geleden hadden de inwoners van het het buurtje Oostersebos in Schoonebeek het geraamte van hun boog al klaar staan. Laat het Zuidenveld maar komen! De teleurstelling was groot toen corona niet een maar twee keer het feest dwarsboomde.
Het dubbele schrappen knaagde een beetje aan de motivatie: gaat het nog goed komen? Voor 2022 is het antwoord na twee jaar uitstel volmondig ja.
"Na een goed gesprek en een krat bier hebben we er met de hele buurt toch maar weer de schouders onder gezet", lacht de in het Oostersebos woonachtige Willem van Engelenhoven. Niet alleen in het Oostersebos, maar in heel Schoonebeek werkt iedereen zich met plezier in het zweet om de boel op orde te hebben voor de aftrap op 7 juli.
Dingspil
Voor de niet ingewijden: Het Zuidenveld wordt al sinds 1920 gehouden in de acht voormalige gemeenten die ooit samen het gelijknamige oude dingspil Zuidenveld vormden. Naast de vertrouwde landbouwtentoonstelling met veekeuringen en een concours hippique, staat het Zuidenveld ook bekend om de straatversiering, sierbogen, optocht met praalwagens en feest.

Lichtorgel en laser

Bij het Oostersebos begint de boog al aardig vorm te krijgen. "Een indrukwekkend gebeuren", aldus Van Engelenhoven, die trots is op het bouwwerk. "Dat we als buurt samen aan zoiets moois mogen werken." De boog wordt niet tot in de details uitgedacht op een tekentafel, maar als een brokje inspiratie tussen de oren.
Inmiddels is er al een aardig concreet idee ontstaan. "We vieren dit jaar het honderdjarig bestaan van Zuidenveld, dus we wilden iets bijzonders. Daarom plaatsen we foto's van de zes bogen van de afgelopen vijftig jaar bij deze boog, die verder uitgerust wordt met een lichtorgel en laser."
Zo ontmoeten oud en nieuw elkaar op een ludieke manier, aldus Van Engelenhoven.
Nog twee weekjes en dan moet de boog klaar zijn
Nog twee weekjes en dan moet de boog klaar zijn © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Trijn Finke van de Schoonebeker Zuidenveldstichting kijkt tevreden toe. Ze is blij dat het Zuidenveld nu letterlijk en figuurlijk weer in de steigers staat. "Hier hebben we met hele dorp naar uitgekeken", verzucht ze. Het was wel even zaak om iedereen weer op te peppen.
Het enthousiasme kreeg een opdoffer na twee keer een coronadomper. "Sommigen waren in 2020 al heel ver met de voorbereidingen. En dan blijkt alles opeens voor niets te zijn geweest." Toen bleek dat dit jaar het licht weer op groen kon, ging Schoonebeek ervoor. "Iedereen kijkt ernaar uit en het zorgt ook voor een stukje saamhorigheid. Bovendien heeft iedereen wel weer zin in een feestje."
Alle hens aan dek
Het is nog wel alle hens aan dek. De straatversiering, de bogen en de praalwagens: er moet allemaal nog aan gewerkt worden. Vooral dat laatste is wat betreft vrijwilligers een moeilijk punt, vertelt ze. "Qua ontwerp, materiaal en bouw zit daar veel tijd in. Je moet altijd maar weer voldoende mensen kunnen vinden die het willen en kunnen. Dat is soms best lastig."

Erepenning

De druk zit goed op de ketel, beaamt Johan Scheltens, voorzitter van het overkoepelende Tentoonstellingsvereniging Het Zuidenveld. "We hebben toch een mooi programma in elkaar gedraaid ondanks de korte voorbereidingstijd. Pas vanaf maart was het duidelijk dat alles door kon gaan, terwijl we normaal in oktober de voorbereidingen al starten."
Door het tweejarig uitstel, komt het Zuidenveld pas dit jaar toe aan de viering van het honderdjarig bestaan. Een ferme pleister op de wonden is de Koninklijke Erepenning die de tentoonstellingsvereniging dit voorjaar mocht ontvangen. "Dat en het feit dat we een NK tijdens het concours hippique gaan houden, geeft wel extra cachet aan dit jubileum."

Honderd uur werk

In de tussentijd gaan de buurtboogbouwers stug door met hun werkzaamheden. "Er zit wel honderd uur werk in, terwijl die boog er maar vijf of zes dagen staat", mijmert Van Engelenhoven. "Eigenlijk zou die er het hele jaar moeten staan."
Schoonebeek in de steigers voor eindelijk het honderdjarig Zuidenveld