100 miljoen om woningbouw in het Noorden te versnellen

Kloosterveen
Assen wil een nieuwe brug naar de wijk Kloosterveen © ANP
Het kabinet trekt 100 miljoen euro uit om de bouw van woningen in Noord-Nederland te versnellen. Een groot deel daarvan komt terecht in de regio Assen-Groningen.
Het geld voor het Noorden komt uit een landelijke subsidiepot, waarmee Den Haag tempo wil maken met de bouw van nieuwe woningen om het woningtekort terug te dringen. "Het kabinet trekt nu circa 1,2 miljard uit voor de eerste 70 voorstellen die samen leiden tot realisatie en bereikbaarheid van circa 135.000 woningen binnen nu en de komende 5 jaar", schrijven het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en die voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. "Het gaat om woningbouwprojecten die door kleine ingrepen als de aanleg van een brug, tunnel, fietspad of busstation versneld gerealiseerd kunnen worden."
Zo vroeg Assen ruim 5,7 miljoen euro voor een derde brug naar de wijk Kloosterveen. "Daarmee wordt het mogelijk om de bestaande uitbreidingswijk Kloosterveen door te ontwikkelen aan de westkant van de stad. Met deze investering kunnen 991 woningen versneld worden gebouwd", meldt het ministerie.
Geld woningbouwversnellnig, mobiliteitsmaatregelen
Verdeling bouwgeld van het Rijk © Ministeries VRO en I en W

Concreet

32 van de 70 voorstellen zijn zo ver uitgewerkt dat er al concrete afspraken zijn gemaakt tussen het Rijk en de regio's, melden de ministeries. "Over de andere 38 plannen is het streven in het najaar afspraken te kunnen maken."
In totaal heeft het Rijk bijna 60 miljoen euro toegekend aan de regio Groningen-Assen (RGA). In totaal werden er voor 18 RGA-projecten geld aangevraagd, vijf daarvan werden gehonoreerd. Naast Kloosterveen gaat er geld naar Noordenveld (2,75 miljoen) voor een fietstunnel en het verbeteren van de doorfietsroute en drie Groningse projecten. "Deze projecten voldeden aan de voorwaarden: binnen drie tot vijf jaar de eerste schop in de grond en minimaal 500 woningen. De overige 13 projecten (ook kleinschaligere) gaan op voor de tweede ronde in november", meldt RGA.
"Het is een mooi bedrag waarmee we sneller heel veel woningen kunnen bouwen, vooral in de steden", zegt voorzitter van Regio Groningen-Assen Mirjam Wulfse. "En er staat meer op ons wensenlijstje dat we bij het ministerie hebben ingediend. Ik verwacht dat het Rijk in de volgende ronde ook kleinere infraprojecten honoreert, want die zijn van belang voor een evenwichtige groei van onze regio. Niet iedereen wil immers in de stad wonen."

Meppel en Borger-Odoorn

Andere Drentse aanvragen komen uit Borger-Odoorn (1,8 miljoen) voor een fiets- en ov-hub en Meppel (28,4 miljoen) voor verbetering van verschillende routes. In Meppel gaat het onder andere om de verbinding tussen Noordpoort, de Nieuwveenselanden en de binnenstad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl