Eerste TT Nacht van Assen gezellig druk: 40.000 man op de been

TT Nacht Assen
Om twee uur 's nachts klonk er nog feestmuziek in de Kerkstraat, maar daar maakte de politie een einde aan © RTV Drenthe / Margriet Benak
Een gezellige drukte tijdens de eerste TT Nacht van Assen. Op een paar incidentjes na is de eerste avond van het TT Festival rustig verlopen. Directeur Sander ten Bosch van de Stichting TT Week Assen schat in dat er zo'n 40.000 man op de been was. "Helemaal goed", zegt hij.
Wel was er kritiek. Zo vonden veel feestgangers dat de muziek in de binnenstad veel te vroeg was afgelopen. "Het is jammer dat ze nu al stoppen, we hadden best nog even doorgewild met feesten. Maar eigenlijk best wel saai, dat het op deze manier al zo vroeg moet eindigen", klinkt het uit vele monden.

Uur eerder muziek uit

Voorgaande edities gingen de muziekoptredens tijdens de eerste nacht nog tot half drie door, nu stopte de muziek al om half twee en gingen de biertaps om twee uur dicht, waardoor het volk noodgedwongen om twee uur op huis aan moest. "Het is een bewuste keuze om een uur eerder te stoppen op deze eerste avond", zo zegt Ten Bosch, "omdat er ook steeds meer mensen in de binnenstad zijn komen wonen. Het past in de huidige tijd. Tot drie of vier uur 's nachts muziek in de binnenstad, dat kan niet meer."
Bij een paar café's in de Kerkstraat stonden na twee uur 's nachts de geluidsboxen nog wel op volle sterkte te dreunen, met dansende feestgangers op straat. Maar daar maakte de politie uiteindelijk een einde aan. "Het is nu eenmaal de afspraak dat er na half twee geen muziek meer zou zijn, daarom is het nu echt afgelopen", verklaart een politieagent. De komende twee TT Nachten zijn er muziekoptredens tot half drie.

'Geslaagde eerste avond'

Ten Bosch, die als directeur van Stichting TT Week Assen zijn eerste echte TT Nacht organiseert na twee jaar corona, kijkt 's nachts om half drie tevreden terug op 'een zeer geslaagde avond'. Al vond hij wel dat de avond laat op gang kwam. "Maar al met al hebben we een hele goede avond gedraaid."
Volgens Ten Bosch trokken de mensen wat later het stadscentrum in, als gevolg van de hitte. "Ik denk dat heel veel mensen hebben gewacht tot het ietsje koeler was, want met die hitte in de stad rondlopen was gewoon niet te doen."

Feestje wel gemist

Maar toen de loop er eenmaal inzat, ging het volgens Ten Bosch 'hartstikke goed' met de aantallen toeschouwers voor de verschillende muziekpodia. "Voor de mainstage op de Weiersstraat stond het harstikke vol, de Doevenkamp heeft goed gedraaid, bij RadioNL en in de Brinkstraat was het enorm druk en het Koopmansplein ging ook supertof. Heel erg fijn dat het allemaal zo goed is gegaan, en daar waren we na twee jaar corona ook wel aan toe."
Veel bezoekers, en ook EHBO'ers gaven aan het jaarlijkse TT-feestje echt wel te hebben gemist. "Met de TT moet je hier in Assen gewoon drie dagenlang achter elkaar lekker kunnen feestvieren. Blij dat het weer kan", roepen de TT-feestgangers.
(verhaal gaat verder onder de foto)
TT Nacht plastic bekers
Lagen de straten met de TT Nacht voorheen bezaaid met plastic bekers, door een nieuwe regeling is dat nu veel minder © RTV Drenthe / Margriet Benak

Veel minder plastic op straat

Dit jaar is het voor het eerste dat het TT Festival werkt met een bekerinleversysteem, om zoveel mogelijk plastich bekers op de straten en pleinen te voorkomen. Hier en daar lag er zeker plastic op straat, maar volgens Ten Bosch 'is dat nog maar een fractie van wat er vroeger lag'. "Voorheen kon je op het TT Festival over de bekers lopen, dan hoorde je het kraken onder de schoenzolen, dat is nou echt niet meer het geval. We waren benieuwd of het ging lukken, dat mensen ook echt hun plastic drinkbeker zouden inleveren. Maar hoe dat nu gaat, daar zijn we supertevreden over. De bekers worden massaal ingeleverd"
Ten Bosch gaat vanmorgen eerst zijn roes uitslapen, en heeft alweer zin in de tweede en derde nacht. Bang voor de weersvooruitzichten, met regen en onweersbuien in het vooruitzicht, is hij niet. "Overdag komen er allemaal buien, dat vind ik niet zo spannend, en als ons feestje begint in de avond, dan is het weer helemaal droog met een lekkere temperatuur. Zo rollen we er toch mooi doorheen. Helemaal goed", grijnst de festival-directeur. "Ik kan niet wachten tot vanavond en morgen, we gaan ervoor."
TT Nacht
Volgens Sander ten Bosch kwam de echte drukte in de stad pas laat op gang door de hitte © RTV Drenthe / Mathijs Renkema