'Verbouwen FC Emmen-stadion is onmogelijk'

Het hoofdgebouw van de Oude Meerdijk, het stadion van FC Emmen, is niet geschikt voor een verbouwing. Die conclusie trok een bouwkundig taxateur die in Emmen was voor de jaarlijkse verzekeringskeuring.
Komende week vindt er nog een tweede onderzoek plaats om te controleren of de bevindingen van de taxateur kloppen. Mocht stadion de Oude Meerdijk inderdaad niet verbouwd kunnen worden, dan is een nieuw stadion de enige optie voor FC Emmen om zich verder te kunnen ontwikkelen als eredivisieclub.

Niet geschikt
Voor Ronald Lubbers, voorzitter en interim-directeur van FC Emmen, is een nieuw stadion ook het meest wenselijk scenario voor de nabije toekomst.


Het stadion is in de huidige vorm voor FC Emmen niet geschikt om meer inkomsten binnen te krijgen van sponsors die vip-plekken willen. En extra geld en een goed geoutilleerd stadion zijn wel hard nodig om ook een vaste waarde te worden in de eredivisie. Dat zei FC Emmen-voorzitter en interim-directeur Ronald Lubbers in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Streep door rekening
Lubbers had er geen rekening mee gehouden dat de taxateur tot zo'n rigoureuze conclusie zou komen, dat het entreegebouw technisch niet grondig verbouwd kan worden. "Die taxatie van afgelopen week was wel even een streep door de rekening. De plannen die het afgelopen jaar al door ons gesmeed zijn, die hebben daar geen rekening mee gehouden. Dus kan het zo maar zijn, dat er een paar opties wegvallen." 

Gemeente is behoudend 
De gemeente Emmen reageerde eerder al niet enthousiast op de suggestie dat er een compleet nieuw stadion gebouwd zou moeten worden. Lubbers snapt de opstelling van de gemeente wel. "Ze opereren behoudend, want ze hebben natuurlijk net een hele zware Wildlands-operatie gehad waar ze voor tachtig miljoen met leningen inzitten. Maar dit is een krimpregio en een eredivisieclub is wel één van de manieren waarmee je de krimp tegen kunt gaan."

De provincie Drenthe liet bij monde van sportgedeputeerde Henk Jumelet de deur naar een nieuwe thuishaven voor FC Emmen nog open. "Een nieuw stadion? Je weet het nooit!", zei hij in FC Emmen Rood Wit TV. 
Lubbers wil wel snel duidelijkheid. "Het is heel belangrijk dat een nieuw stadion toch zo snel mogelijk als stip op de horizon wordt gezet. Als sponsors weten dat zoiets eraan komt, zijn ze nu bereid wat in te schikken."

'We moeten naar 10 miljoen'
FC Emmen zit momenteel aan het plafond van de capaciteit. Zo puilen de sponsorruimtes uit, en heeft de club een nieuw of in ieder geval flink vernieuwd stadion nodig, om meer geld binnen te kunnen halen. Lubbers: "We zijn dit seizoen gestart met een begroting van 6 miljoen en komend seizoen gaan we omhoog naar 8,25 miljoen. Maar je moet als club gewoon naar minstens 10 miljoen, want alles wat eronder zit is na twee jaar weer weg uit de eredivisie."

Kunstgrasmat en LED-verlichting
Bijkomende kosten voor FC Emmen zijn voor komend seizoen het verwisselen van de lampen in de lichtmasten door LED-verlichting (kosten 3,5 ton) en wellicht het vervangen van de huidige kunstgrasmat (kosten 2,5 ton). Dat laatste wordt overigens komende week nog nader onderzocht, of het echt nodig is. Er wordt gekeken of de demping van de kunstgrasmat nog voldoende is.

Mocht FC Emmen wel in een nieuw stadion komen, dan gaat Emmen weer voor een echte grasmat, met verplichte verwarming eronder. Zo'n grasmat kost bijna 1 miljoen euro.