Marco Out op de fiets dwars door Amerika: Een geweldige ervaring

Het is een geweldige ervaring en het geeft hem een lekker gevoel, ondanks dat hij al twaalf keer een lekke band heeft gehad. Burgemeester Marco Out van Assen is ruim over de helft met zijn Coast to Coast-tocht op zijn racefiets door de Verenigde Staten.
Hij gaat naar eigen zeggen lekker, ook al zijn de benen wel wat stram. Ruim 3500 kilometer zit erop, nog dik 2000 te gaan.

"We zijn in Springfield Illinois. Het begint op  te schieten. Het gaat best goed. Sportief gaat het prima. Als ik 's morgens opsta ben ik wel wat stijver dan normaal, want het is toch een aanslag op het lichaam. Maar we stappen iedere dag vol goede moed op de fiets. We fietsen bijna 180 kilometer per dag. Het zijn echte werkdagen."

Afbeelding


Nog twaalf etappes
De gemeente Assen moet het al sinds eind april zonder Out stellen. Die heeft, als fervent wielerliefhebber, inmiddels negentien etappes in de benen, waar hij er in totaal 31 moet afleggen. Nog twaalf te gaan dus. De burgemeester doorkruist met een klein clubje van zes 'vreemdelingen' op de racefiets Amerika. Dat was al een tijd een droom van hem.


Dit jaar voegde Out de daad bij het woord. Hij stapte op 29 april op voor zijn eerste etappe en vertrok vanaf de zuidwestkust, vlak onder Los Angeles, op weg schuin naar boven. En hij trapt langs snelwegen richting de noordoostkust, waar hij boven Boston eindigt. 

Afbeelding


"Het is heel lastig om je het van tevoren voor te stellen. Pas als je de tocht maakt, ervaar je het werkelijk; de enorme afstanden die je aflegt en de erg lange rechte stukken. Het langste rechte stuk was 45 kilometer strak rechtdoor."

Lekke banden
Zijn ervaringen beschrijft hij dagelijks op Facebook: complete reisverslagen zijn het, met ups en downs, zoals de hoeveelheid lekke banden, en beschrijvingen van wat hij zoal langs de route ziet. 

Afbeelding
 

"Ik heb erg leuke mensen om mij heen, heb al een hoop verschillende dingen gezien en het fietsen gaat lekker. Soms rijden we over de snelwegen. Dan rijden we op de vluchtstrook en denderen de vrachtwagens met 120  kilometer per uur langs je. Dat is wel een hele belevenis. Die vluchtstroken zijn ook niet echt goed. Daar ligt heel veel rommel op. Ik zit nu op twaalf lekke banden."

Afbeelding


Zwaarste beproeving
Het verlies van zijn kamergenoot, de Amerikaanse François, noemt Out de zwaarste beproeving van de tocht tot nu toe. "Hij viel op weg naar de stad Albuquerque hij heel hard, nadat hij met zijn schouder tegen een waarschuwingsbord botste. Hij raakte bewusteloos en is met de ambulance afgevoerd. Dat heeft wel heel veel indruk gemaakt. Hij heeft zijn sleutelbeen gebroken en nog wat andere mankementen. Als je ziet hoe hij erbij lag en hoe het nu gaat, valt het gelukkig mee." 

30 mei is de finishdag. Dan bereikt Out na 31 etappes de meet aan de oostkust ten noorden van Boston. Hij vertrouwt erop dat hij dat haalt. "Maar laat ik dat meteen maar weer afkloppen, want je weet het maar nooit."
Deel dit artikel: