'Alleen als gaswinning bij Koloniën verantwoord is, verleen ik toestemming'

Koloniën van Weldadigheid
De werelderfgoedstatus van de Koloniën van Weldadigheid kan gevaar lopen door de gaswinning © RTV Drenthe / Josien Feitsma
"Gaswinning bij de Koloniën van Weldadigheid zal uitsluitend worden toegestaan als uit zorgvuldig onderzoek blijkt dat door gaswinning geen onherstelbare schade aan het werelderfgoed te verwachten is." Dat zegt Hans Vijlbrief, staatssecretaris van mijnbouw.
De Koloniën van Weldadigheid vallen sinds vorig jaar onder Unesco Werelderfgoed. Maar die status kan in gevaar komen. Het Canadese bedrijf Vermilion Energy wil meer gas winnen en daar heeft het negen locaties in de gemeente Westerveld voor op het oog. Uit onderzoek is echter gebleken dat gaswinning op zes van deze locaties een gevaar kan betekenen voor deze werelderfgoedstatus. Voor een locatie, bij Vledder, is de inschatting dat gaswinning voor Unesco daar in principe niet te rechtvaardigen is binnen het werelderfgoed. Zelfs de werelderfgoedstatus van de Koloniën in Veenhuizen en het Belgische Wortel lopen gevaar.
"Er zijn echter ook locaties zonder negatieve effecten op het werelderfgoed", reageert Vijlbrief. Voor deze locaties zijn echter weer andere bezwaren, komt uit onderzoek naar voren. Daar leven beschermde dieren, gaat het om een archeologisch waardevol gebied of past het cultuurhistorisch gezien niet. De provincie vindt zeven van de negen gaswinningslocaties niet geschikt. Daar vallen de zes locaties onder die een gevaar vormen voor de werelderfgoedstatus.
Als blijkt dat gaswinning uit de velden onherstelbare schade toebrengt aan het werelderfgoed, ligt het in de rede dat ik de toestemming voor deze gaswinning weiger.
Hans Vijlbrief, staatssecretaris Mijnbouw
"Ik hecht grote waarde aan werelderfgoed", zegt Vijlbrief. "De nationale overheid heeft de plicht een aangewezen Unesco-erfgoed in stand te houden en te beschermen. Daarom is er in het onderzoek speciale aandacht voor het erfgoed in overleg met alle betrokken overheden." Er volgt nog een tweede onderzoek. Daarin wordt vooral gekeken naar de gevolgen van de gaswinning op de bodem. "Als uit dat onderzoek zou blijken dat gaswinning uit de velden onherstelbare schade toebrengt aan het werelderfgoed, of dat de winning niet veilig kan plaatsvinden, ligt het in de rede dat ik de toestemming voor deze gaswinning weiger."
Met andere woorden: "Alleen als gaswinning veilig en verantwoord kan plaatsvinden, zal ik toestemming verlenen voor de winning." Het is uiteindelijk aan de staatssecretaris om al dan niet toestemming te geven voor de gaswinning.
Het gaat om de volgende negen locaties. De rode locatie heeft een 'groot effect' op het werelderfgoed, ook de oranje locaties zijn een risico voor het werelderfgoed. De groene locaties hebben geen risico's voor het werelderfgoed.
Bekijk hieronder de video met reacties van de Maatschappij van Weldadigheid, gemeente Westerveld en de provincie op het rapport over de mogelijk schade aan de Koloniën van Weldadigheid door gaswinning
Boorlocatie in Unescogebied wordt een 'duivels dilemma'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.