Ruimte voor horeca, ecolodges en kano’s in zuidbuffer Bargerveen

Schetsontwerp Buffer Zuid
Schetsontwerp van de westelijke helft van de buffer bij de zuidrand van het Bargerveen © Prolander
De nog aan te leggen waterbuffer langs de zuidrand van het Bargerveen gaat ruimte bieden aan diverse vormen van recreatie. In de zuidwesthoek, langs de Kerkenweg bij Nieuw-Schoonebeek, wordt anderhalf hectare beschikbaar gesteld voor dergelijke initiatieven.
Aan de oostkant van de buffer wordt de mogelijkheid geboden om ecolodges aan te leggen, zeg maar een duurzame verblijfsaccommodaties. Naast wandel- fietspaden, speelplekken, is het ook de bedoeling dat ook kano's er te water kunnen worden gelaten.
Dat valt op te maken uit een schets voor de bedachte waterbuffer die langs de zuidrand van het hoogveenreservaat wordt aangelegd. Maandagavond werd deze gepresenteerd in de Dorpshoeve in Nieuw-Schoonebeek.

Zomer 2023

Naar verwachting start de aanleg op zijn vroegst na de zomer van 2023, verwachten Jacomijn Pluimers en Marleen Stoutjesdijk van uitvoeringsorganisatie Prolander. Het project heeft enige vertraging opgelopen, want eigenlijk zou eind dit jaar de eerste schop de grond ingaan.
Volgens Pluimers is er toch meer tijd nodig geweest wat betreft milieuberekeningen en onderzoek. "De procedure voor het wijzigen van het bestemmingsplan loopt en de vergunningen moeten ook nog worden voorbereid", aldus Pluimers. De aanbesteding van de immense klus verwacht ze dan ook niet voor het tweede kwartaal van 2023.
Schetsontwerp Buffer Zuid
Schetsontwerp van oostelijke helft van de buffer, met de ecolodges. © Prolander
De herinrichting van het Bargerveen ging in 2015 van start met als voornaamste doel het voorkomen van het weglekken van water uit het gebied. Het Bargerveen wordt met uitdroging bedreigd met als gevolg inklinking van het unieke hoogveen in het gebied.
Om dat te voorkomen kreeg het reservaat een vochtig jasje aangemeten in de vorm van de buffers. Naast natuurherstel doen de buffers ook dienst als waterbergingen die overtollig water kunnen opvangen en vasthouden bij hevige regenval. "Dus water voor de natuur, maar droge voeten voor de omgeving", vat Pluimers het bondig samen.

Geen saaie bak met water

Net zoals bij de buffer in Weiteveen (waarbij de aanleg van de buffer gepaard ging met de komst van horeca en de grootste schaapskooi van Nederland) is het de bedoeling om ook bij Nieuw-Schoonebeek het nuttige met het aangename te verenigen. Dus geen saaie bak met water, maar een omgeving waar zowel de natuurliefhebber als de recreant aan zijn trekken komt.
Dus komt er ook ruimte voor initiatieven voor die laatste groep in het stukje nieuwe natuur. Pluimers: "In de zuidwesthoek van de buffer is hiervoor anderhalf hectare aangewezen. Wat er daadwerkelijk gaat komen is afhankelijk van initiatieven van buiten. Maar je zou kunnen denken aan horeca of een soort toegangspoort tot het gebied."

Survivalpark

Al eerder werden er initiatieven bij Prolander aangereikt voor wat betreft de recreatieve invulling. Onder meer horeca met een strandje, een natuureducatiecentrum en een survivalpark met klimbos en kano's werden al eens benoemd. Maar ook de aanleg van een minicamping of blokhutten werd gesuggereerd. Aan dat laatste wordt enigszins ruimte geboden. Aan de oostkant van de buffer is er de aanleg van acht tot tien ecolodges.
Stoutjesdijk: "Dit deel van de bufferzone is het minst nat, terwijl de stilte er het grootst is. Daar heb je echt het alleen-op-de-wereldgevoel." Kleinschaligheid staat voorop. Stoutjesdijk: "Er komt dus geen omvangrijk park. De accommodaties kennen verder geen voorzieningen zoals gas of stroom en zijn alleen te voet of per kano bereikbaar. Het is niet de bedoeling dat je er met je auto en je rolkoffertje naartoe gaat."
Luchtfoto van het Bargerveen.
Luchtfoto van het Bargerveen. © Nico Westerhof
Het bestemmingsplan voorziet dus in al deze mogelijkheden, maar de uiteindelijke realisatie is aan de markt. Datzelfde geldt ook voor het natuurbeheer. Want het is de bedoeling dat de buffer op termijn in de etalage wordt gezet.
De koper is straks verantwoordelijk voor het natuurbeheer en de recreatieve ontwikkeling van de zogenoemde Buffer Zuid, aldus Pluimers. De waterhuishouding blijft daarbij de verantwoordelijkheid van het waterschap. "Door de mogelijkheid van recreatieve mogelijkheden toe te voegen aan het bestemmingsplan, willen we de aankoop zo aantrekkelijk mogelijk maken."

Buffer bij Barger-Oosterveen

Pluimers verwacht dat Prolander sowieso tot rond 2027 de handen nog vol heeft aan de herinrichting van het Bargerveen. Want met de zone bij Nieuw-Schoonebeek is de klus nog niet geklaard. In het noordwesten, nabij buurtschap Barger-Oosterveen, komt ook nog een buffer van ongeveer 150 hectare groot.
Het leeuwendeel van het terrein is in de afgelopen jaren al omgevormd tot de natuur. Maar het werk zit er op deze locatie nog niet op. Mogelijk wordt ook hier een vorm van recreatie ontplooid, maar Pluimers en Stoutjesdijk kunnen daar nog niets over zeggen. "Nieuw-Schoonebeek vraagt voor nu onze volledige aandacht."
Jacomijn Pluimers Prolander Bargerveen
Jacomijn Pluimers in maart 2021 © RTV Drenthe / Rien Kort

Bufferzones bij Bargerveen

In voorgaande jaren werden er ook al vergelijkbare zones aangelegd rondom het natuurgebied bij Zwartemeer en Weiteveen. Deze waren qua oppervlakte alleen een stuk bescheidener. In dit geval gaat het om 220 hectare aan hoofdzakelijk landbouwgrond, die zich over een halve kilometer uitstrekt van de Kerkenweg tot aan de Duitse grens

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.