Moi, chauffeur! Aflevering 1: Melkboer Bert Schutrups rijdt een oude SRV-wagen

Chauffeur Bert Schutrups voor zijn SRV-wagen
Chauffeur Bert Schutrups voor zijn SRV-wagen © RTV Drenthe
Chauffeur Bert Schutrups (39) uit Klijndijk rijdt al zestien jaar in een prachtige SRV-wagen. De wagen is vanbinnen modern ingericht, maar heeft de uitstraling van een rijdende winkel van vroeger.
Bert noemt zichzelf dan ook liever 'melkboer', net als vroeger. Hij parkeert zijn rijdende winkel op het erf, of in de straat van mensen in de gemeente Borger-Odoorn, zodat zij maar een paar stappen hoeven te zetten voor hun wekelijkse boodschapje. "Het is een geweldig dankbaar vak", zegt Bert. "Je bent onderweg, je verkoopt je boodschap en je werkt met klanten."
Vooral dat laatste vindt 'ie mooi. "Dat je iedereen kent, en dat je alles weet", legt hij uit. Ook geniet Bert van de omgeving. Onderweg in zijn SRV-wagen tuurt hij over het Drentse landschap, en wijst naar de aardappel- en maisvelden die opdoemen langs de weg.
RTV Drenthe reed een rondje mee met Bert, die Exloo aandeed:
Als chauffeur van zijn karakteristieke SRV-wagen, toerend naar de volgende klant, realiseert de chauffeur zich dat zijn beroep steeds meer in de vergetelheid raakt. "Dat het vak wat uitsterft, vind ik heel erg zonde en jammer. Het is een prachtig beroep, je wordt gewaardeerd en helpt mensen. Het is ook een beetje en onderschat beroep, want het is heel belangrijk dat er één gezicht is, één aanspreekpunt. Als dat langzaam verdwijnt, dan is dat heel jammer. Een stukje leefbaarheid dat weer weg is."

Klanten over Bert

De kracht van zo'n rijdende winkel lijkt nogal simpel. Bert komt de straat inrijden, en een klant klopt aan. Bijvoorbeeld voor een volkorenbrood. "Het is al wel zo'n tien á twaalf jaar dat hij hier bij ons rijdt", vertelt een van de trouwe klanten. "Het is een voordeel voor mij, want ik hoef dan geen zware boodschappen te tillen. En mijn man is ook heel blij, want die hoeft niet mee om boodschappen te doen.
Naast het praktisch nut; het doen van een boodschapje naast de voordeur, brengt de regelmatige komst van Bert ook nog andere aspecten met zich mee. Zijn aanwezigheid moedigt klanten aan tot een praatje, om iets kwijt te kunnen. "Als je dingen hebt, dan wordt dat automatisch gedeeld. Er wordt ook niet over geroddeld. Je weet dat het binnen deze SRV-wagen blijft", vertelt de klant.
Bert beaamt dit. "Voor sommigen is het echt een uitje, de mensen zijn heel enthousiast." Zo kwamen er zelfs klanten op de bruiloft van Bert, net als bij de geboorte van zijn kind. "Er kwam een fietsie, kaartjes en knuffeltjes."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.