Proef met reanimatiepolsband tijdens TT Festival Assen

SimCPR polsband voor reanimatie
SimCPR polsband voor reanimatie © RTV Drenthe
Het kan plotseling gebeuren dat je als kersverse EHBO-er iemand een hartmassage moet geven. Sinds kort is daar een handig hulpmiddel voor. Een polsbandje dat instructies geeft. De SimCPR is ontwikkeld door Harry Palsma uit Roden. Tijdens het TT Festival in Assen worden de bandjes voor het eerst uitgeprobeerd.
Via twee LED-lampjes geeft de polsband feedback over de diepte en het tempo van de hartmassage. "Mensen zijn vaak bang te diep te drukken en de ribben te breken", legt Harry Palsma uit. "Als hulpverleners te voorzichtig zijn kan de overlevingskans van het slachtoffer afnemen." Een ingebouwde versnellingsmeter analyseert de bewegingen en berekent hoe diep er wordt gedrukt.

'Extra zekerheid'

De polsband heeft een groen en rood LED-lampje. Als de reanimatie optimaal wordt uitgevoerd, gaat het groene lampje branden en anders blijft het lampje op rood staan. Danny van Dorst, EHBO-coördinator tijdens het TT Festival, is blij met de innovatie. "Het geeft wel extra zekerheid. Wat lastig is met oefenen op een pop is dat je niet goed weet of je diep genoeg gaat. Maar ga je keurig op vijf centimeter diep, wat nodig is, dan geeft de polsband je groen licht."
Met de ervaringen van de EHBO-ers tijdens het TT Festival hoopt Palsma zijn uitvinding verder te brengen en te implementeren in de medische wereld.
Proef met reanimatiepolsband

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl