De Week van Drenthe: Boerenboosheid en kazerneplannen

biologische boer Peter Oosterhof foxwold
Biologische boer Peter Oosterhof, boeren lieten van zich horen deze week © RTV Drenthe
Boeren lieten deze week van zich horen, hun strijd tegen de grote stikstofreductie in de landbouwsector ging onverminderd verder. Ondertussen strijdt Assen voor het behoud van de kazerne en maken zorginstellingen zich klaar voor een nieuwe strijd tegen het coronavirus.
Op maandag vertelt biologische boer Peter Oosterhof uit Foxwolde wat hij denkt dat de stikstofplannen van het kabinet voor hem gaan betekenen. Hoewel er nog geen concrete plannen liggen, vreest ook de bioboer voor zijn voortbestaan. De uitstoot verminderen tot 70 procent kan volgens Oosterhof niet. "Ja, als ik nog minder koeien houd, maar dan kan ik mijn rekeningen niet meer betalen.
Op woensdag laten duizenden boeren van zich horen. Ook vanuit Drenthe trekt een stoet trekkers naar Stroe in Gelderland. Op een protestbijeenkomst daar luisteren zij naar toespraken. De trekkers zorgen wel voor problemen op snelwegen, op meerdere aanloopwegen naar Stroe loopt het vast.

Kazerne

Tussendoor, op dinsdag, wordt in Assen een reddingsplan voor de kazerne gepresenteerd. Staatssecretaris Van der Maat wil de Johan Willem Frisokazerne sluiten, onder andere vanwege de hoge kosten om hem te verduurzamen. Ondernemend Assen en andere organisaties zien dat niet zitten. Ze willen er een opleidingsplek van maken voor verduurzaming van monumentale gebouwen, en op die manier de militairen in Assen ook weer goede huisvesting bieden.

Corona

Het coronavirus steekt weer steeds vaker de kop op, het aantal vastgesteld besmettingen in Nederland is aan en opmars bezig. Geen reden tot ongerustheid voorlopig in de Drentse zorginstellingen. Wel zijn er zorgen voor de langere termijn. De druk op de zorg is nog steeds hoog en vakantiekrachten, die kunnen bijspringen, zijn nauwelijks te krijgen.
Er zijn wel lessen geleerd in de afgelopen twee jaar over corona. Zorginstellingen gaan beter samenwerken. En er wordt constant gemonitord om te zorgen dat er op tijd preventieve maatregelen worden genomen. "Wij zitten nu wekelijks te monitoren: wanneer is het moment dat wij weer meer met mondkapjes, handschoenen en schorten moeten gaan werken?", zegt bestuurder Roeli Mossel van NNCZ

Waterstof

In Emmen was er vrijdag juist optimisme over de toekomst. Het eerste waterstofvulpunt voor bussen en vrachtwagens werd in gebruik genomen, het eerste openbaar toegankelijke punt in Nederland. "Met 32 bussen in Groningen en Drenthe hebben we nu de grootste waterstofvloot in Nederland en daar mogen we trots op zijn. Mobiliteit is de aanjager van waterstofeconomie. Daarbij is vaste afname noodzakelijk", zegt Michel van der Mark van Qbuzz.
De Week van Drenthe: Boerenboosheid, kazerneleed en coronaplannen

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.