TT-speaker Jan de Rooy legt na 47 jaar de microfoon neer

Jan de Rooy, tt-speaker
Jan de Rooy heeft afgezwaaid als TT-speaker © RTV Drenthe/Karin Mulder
Met een functie minder, maar een trofee rijker wordt Jan de Rooy vanmorgen wakker. Sinds 1976 was hij de speaker van de TT, maar na 47 jaar is het mooi geweest voor de speaker uit Breda.
"Het is heel bijzonder, 47 jaar is een hele lange tijd", blikt De Rooy terug. Hoewel hij zelf koos om te stoppen, is het 'toch even wennen'.

De stem

Miljoenen bezoekers hoorden de afgelopen decennia de stem van De Rooy tijdens de race. "In '76 zat ik in een soort duivenhok van een meter bij een meter. Ik had een rondeteller en drie stopwatches." Tegenwoordig zit de speaker in de toren, hoog boven de toeschouwers. Een vooruitgang, maar niet alles werd beter voor een romanticus als De Rooy. "Nu is het allemaal digitaal, je kijkt op je telefoon of laptop. Ik hou van geschreven briefjes en plakkertjes op de ramen, maar dat kan niet meer."
Veel briefjes en andere herinneringen uit vervlogen TT-jaren heeft De Rooy bewaard. Zoals de paarse armband met zijn official-nummer. "Je mocht in de paddock, je mocht de baan op, je mocht overal komen." Ook instructies over wat hij wel 'en vooral wat ik niet mocht' zeggen tijdens de race heeft hij niet weggegooid.

Uncini en Middelburg

Een moment uit de afgelopen 47 jaar is de Brabander in het bijzonder bijgebleven. "Het ongeval met Franco Uncini." In 1983 valt de Italiaan, waarna hij tegen zijn hoofd wordt gereden door Wayne Gardner. "Zijn helm vloog af, Je denkt dan: die is hartstikke dood, dat kan niet anders." Dat was toch anders. "Het goede bericht is dat hij hier nog steeds rondloopt en er gelukkig nog steeds is."
Maar ook mooie zeges staan hem bij. "Natuurlijk de overwinningen van Wil Hartog en mijn goede vriend Jack Middelburg. Dat was echt een hele goede vriend, heel bijzonder."

Einde van een tijdperk

Ruim 100.000 mensen hoorden De Rooy gistermiddag voor het laatst vanuit de toren over het circuit schallen. "Met enige trots mag ik nu zeggen, met 47 jaar onafgebroken, dat ik de langstzittende speaker van Assen ben."
Na zijn laatste woorden door de microfoon werd De Rooy in het zonnetje gezet. Hij kreeg, net als de winnaars van de race, een trofee. Die werd uitgereikt door circuit-voorzitter Arjan Bos.
Jan de Rooy niet langer speaker van TT Circuit

Nagenieten

De rust is (grotendeels) weergekeerd in Assen. Heb jij toch niet genoeg gehad van alle TT-verhalen of wil je zeker zijn dat je er geen een hebt gemist, kijk dan op de speciale TT-site van RTV Drenthe. Sfeerhalen, wedstrijdverslagen en fotoseries van de TT-feesten zijn daar te zien. Ook het dagelijkse TT Journaal is daar te zien. Of kijk op Youtube alle afleveringen van Sjaan op de baan terug.
Liever op een ander moment bijgepraat worden? Zet dan de podcast ValenTTino klaar om af te spelen in Spotify op de Apple podcast-app.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl