Drenthe Toen #35: Wilsters flappen en een ontdekkingstocht over de Noorderbegraafplaats

In Drenthe Toen aandacht voor de Noorderbegraafplaats in Assen, waar je het verschil in stand tussen inwoners kunt aflezen aan de graven. Gerrit Boxem vertelt over een aanval op geallieerde vliegtuigen boven Drenthe en Albert Kloeze zoekt naar een historisch zakmes. Daarnaast gaan we wilsters flappen met Henk Luning.
Onderwerpen
02.06 - De Noorderbegraafplaats in Assen is de oudste algemene begraafplaats van de stad. Historicus Lucas Kwant leidt ons rond en laat ons de verschillende bijzondere graven zien. 
21.05 - Old neis met Aaldert Oosterhuis. Hij neemt ons mee naar het jaar 1911. In die tijd hebben Drenten ook al last van overlast door insecten. 
24.52 - Uit het RTV Drenthe archief: Toerisme in Drenthe. Geesje Beenen en Hiltjo D. Schut nemen ons mee naar Orvelte
27.14 - Luchtvaartjournalist Gerrit Boxem neemt ons mee naar dinsdag 15 augustus 1944. De Geallieerden hebben al tijden niet veel meer te vrezen van de Duitse Luftwaffe. Maar die dag gaat het boven Zuid-Drenthe goed mis.
33.33 - Albert Kloeze zocht 25 jaar lange een Kloeze-zakmes, gemaakt door zijn overgrootvader smid Jan Kloeze. Hij vertelt over zijn zoektocht.
43.12 - Henk Luning vertelt alles over het flappen van wilsters, de jacht op de goudplevier.
50.16 - Directeur Hendrik Hachmer van het Veenkoloniaal Museum over armoede in de Drentse Veenkoloniën
56.35 - Robbert Oosting leest een verhaal van schrijver Wiebe Kruijer.

Gasten
Lukas Kwant - Historicus en rondleider Noorderbegraafplaats
Gerrit Boxem - Luchtvaartjournalist
Albert Kloeze - Zocht 25 jaar na het zakmes van zijn overgrootvader
Henk Luning - Historisch onderzoeker 
Hendrik Hachmer - Directeur Veenkoloniaal Museum

Presentatie
Sophie Timmer

Andere podcasts
Genoten van Drenthe Toen? Abonneer je ook op onze Drenthe Sportcast over de (amateur)sport in Drenthe, en op Cassata, onze podcast over de politiek en actuele discussies in onze provincie. Tot slot hebben we DrentheDoc waarin we mooie (oude)radioreportages en -documentaires opnieuw beschikbaar maken, maar nu als podcast.