Vlag andersom of halfstok: 'De boerennood is hoog'

Vlag op de kop
Actievoerders met onze driekleur op de kop © RTV Drenthe
Het is een opvallend verschijnsel in onze provincie: boeren die met de Nederlandse driekleur op de kop op hun trekkers rondrijden. En ook bij boerderijen zien we vlaggen wapperen met de blauwe baan bovenaan. "Het is een vorm van protest", weet voorman Dirk Bruins van landbouworganisatie LTO.

Onrecht

"De boeren doen dit om onrecht aan te geven", voegt zijn collega Albert Steenbergen uit Pesse hieraan toe. "Het is een schreeuw om aandacht, sommige boeren hangen de vlag halfstok, met hetzelfde doel."
Tekst gaat verder onder de foto
Boerenvlag
Ook vlaggen bij boerderijen © ANP / Hollandse Hoogte / Kees van de Veen
Een woordvoerder van het bedrijf Vlagzo vertelt dat deze vorm van verzet al in de middeleeuwen gebruikt werd. "Het is om te laten zien dat je het niet eens bent met wat er gebeurt, maar het werd ook in de scheepvaart gebruikt om te laten zien dat een schip in nood was. De boeren willen echter vooral laten zien dat ze genegeerd worden."

Wereld op z'n kop

De woordvoerder weet verder dat het rood in onze vlag staat voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel, de elite. Door de vlag om te draaien stellen de boeren eigenlijk dat de elite geen oog voor ze heeft, dat ze niet gehoord geworden. "De vlag andersom is de wereld op z'n kop."
Actie gele hesjes
Actie gele hesjes in Emmen in 2019 © RTV Drenthe
De omgekeerde Nederlandse vlaggen doken in 2019 ook op bij de demonstraties van protestbeweging de gele hesjes. In onze provincie protesteerden die onder meer in Emmen. Deze groepering ontstond in 2018 Frankrijk toen daar de brandstofprijzen en de kosten van levensonderhoud stegen.
Bij de acties in Emmen richtten de actievoerders hun pijlen op meerdere punten. Teksten die voorbijkwamen zijn 'Wildlands een flop, Emmenaren aan de strop', 'kick out Rutte', 'lagere belasting' en 'betaalbare zorg'.

Blauw, wit, rood = boeren in nood

Het eerste protest van de boeren tegen de stikstofplannen werd in oktober 2019 gehouden. Toenmalig minister van Landbouw Carola Schouten maakte toen bekend dat het aantal veehouderijen verminderd moest worden om de stikstofcrisis op te lossen. Al heel snel werd toen onze landelijke vlag omgedraaid bij de protesten. De actievoerende boerin Leonie Bramel zette twee jaar geleden op Twitter; 'Blauw, wit, rood=boeren in nood. Stil protest van de Nederlandse boer.'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.