Soldaat van Oranje moet Johan Willem Frisokazerne van Assen redden

Soldaat van Oranje als redder van de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Dat is de inzet van 45 amateurmuzikanten van muziekkorpsen uit Groningen en Drenthe, die gisteravond uit protest de iconische filmmuziek speelden in theater DNK. Want geen kazerne meer in Assen betekent ook het vertrek van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso uit de stad. En dat heeft gevolgen voor de noordelijke muziekcultuur.
Veel professionele muzikanten van de JWF Kapel zijn dirigent bij verschillende muziekkorpsen, of geven muziekles. En de kapel is ook een veel gebruikte stageplaats voor professionele muzikanten in opleiding, afkomstig van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. "Mocht de kazerne hier definitief toch dichtgaan, dan raken we ook deze professionals kwijt. En dat zou dramatisch zijn voor de amateurmuziek", zegt secretaris Cor Blankenstijn van de Muziekbond Groningen en Drenthe. "Want als de leden de JWF Kapel ergens anders naartoe verplaatst worden in het land, willen ze dan nog wel hier naartoe rijden? En hoe moet het dan met onze toekomstige professionele muzikanten, die in opleiding zijn."
'We gaan ze omver blazen'
Daarom is er een muzikaal protest op touw gezet door de Vereniging Vrienden van de JWF Kapel en maatschappelijke organisaties uit Assen. En die protestactie moet voor donderdag bij de politici in Den Haag landen. Want dan debatteert de vaste Kamercommissie voor Defensie over de dreigende sluiting die de staatssecretaris wil, omdat hij fors moet bezuinigen op Defensie-vastgoed.
De titelsong van de film Soldaat van Oranje spelen ze dan ook niet voor een volle zaal. Alleen wethouder Martin Rasker (VVD) is toehoorder, samen met voorzitter Kor IJszenga van Ondernemend Assen. Die ondersteunen de muzikale protestactie van harte, want alles en iedereen wat strijdt voor behoud van de Assser kazerne wordt met beide handen aangegrepen. Het Uur U nadert.
Het protest komt op film, en wordt vandaag zo snel mogelijk naar Den Haag gestuurd en verspreid via sociale media. "De bedoeling is dat we ze hiermee omver blazen", zegt Tjeert Poelman, secretaris van de Vereniging Vrienden van de JWF Kapel. "Als ze dit horen kunnen ze Assen domweg niet meer sluiten."
(Bekijk hieronder de reportage over het muzikale protest, verhaal gaat verder onder de video)
Soldaat van Oranje moet JWF-kazerne doen overleven
'Graag steentje bijdragen'
De 45 muzikanten die zijn opgetrommeld, komen van allerlei muziekkorpsen uit Groningen en Drenthe. Ze zijn er vanuit De Wijk, Hoogeveen, Zuidwolde en Assen, en zelfs vanuit Delfzijl en Bedum maakten ze de rit naar Assen. En ze blazen op het podium van DNK stuk voor stuk stevig hun partijtje mee.
Het muziekstuk van Soldaat van Oranje, dat niet langer duurt dan één minuut en vijftien seconden, zit er na zo'n tien keer repeteren goed in. Mede dankzij de strakke leiding van gelegenheidsdirigent Egbert Stroeve uit Westerbork. Hij kent het militaire klappen van de muzikale zweep. Zelf was Stroeve jarenlang trompettist bij de militaire kapel, tegenwoordig is hij actief als dirigent bij drie muziekverenigingen, in Grollloo, Elp en Ane. "Het is hartstikke mooi dat we op deze manier kunnen bijdragen aan de actie. Want de kazerne, die moet hier gewoon blijven, samen met de Koninklijke Militaire Kapel. Beide horen bij Assen."
Of het dit keer ook zal lukken, daar heeft Stroeve best een hard hoofd in. "Dit is nu al de derde keer dat ze Assen willen sluiten. Het is tot nu toe nog altijd goedgekomen, en ik blijf natuurlijk hopen, maar ik durf het dit keer echt niet te zeggen of het deze keer ook weer goed afloopt."
'We willen onze Diana niet kwijt'
Twee klarinettisten van het Asser harmonieorkest De Eendracht blazen enthousiast hun partijtje mee tijdens het muzikale protest. Hoe vaak ze het stuk ook moeten spelen, het maakt Viola Bekman en Ardie de Vrught niets uit. Ze doen het vol overgave. Want zij willen hun dirigent Diana Mols 'absoluut niet kwijt'.
"Diana is fluitiste bij de JWF Kapel, ze speelt er de piccolo. Dat we hier nu zitten te spelen, is om de kazerne in onze stad open te houden, en Diana voor ons orkest te behouden. Ons korps bestaat al meer dan 65 jaar, we geven concerten in Assen en omstreken en elke dinsdagavond repeteren we in Podium Zuidhaege. We kunnen niet zonder Diana. Dus als straks de kazerne sluit, raken we haar misschien kwijt. En dat moeten we hoe dan ook voorkomen."