Slepende kunstvervalsingsaffaire weer voor gerechtshof

Kunstverzamelaar Johan Meijering uit Groningen en kunstschilder en -handelaar Cor van Loenen uit Holthe staan vanmiddag voor de zoveelste keer voor de rechter. Nog altijd bestrijdt het duo elkaar in een slepende vervalsingsaffaire.
Meijering eist geld omdat hij te goeder trouw valse kunst zou hebben gekocht. Van Loenen is het daar niet mee eens en eist alle door hem uitbetaalde schadevergoeding weer terug.
De affaire rond twee vervalste kunstwerken van de bekende De Ploeg-schilder Jan Altink speelt al bijna twintig jaar en is daarmee de langstlopende kunstvervalsingszaak van ons land.

Genoegdoening

Meijering voelt zich opgelicht, wil genoegdoening en blijft daarvoor procederen. Hij kocht twintig jaar geleden vijf De Ploeg-schilderijen van Van Loenen, ooit gemaakt door de bekende schilders Jan Altink en Johan Dijkstra.
Toen hij ze enkele jaren later wilde verkopen, ontdekte Meijering dat de werken niet deugden. Ze waren ook al eens opgedoken in een eerdere vervalsingsaffaire in 1993, waarbij Van Loenen verdachte was. De kunstwerken bleken qua herkomst 'bedenkelijk', maar er kwam geen strafzaak.
Lees meer: Na elf jaar vonnis over Ploeg-schilderijen: twee zijn vals
Van twee Altink-schilderijen is twaalf jaar later, na onderzoek van deskundigen, vast komen te staan dat ze vals zijn. De drie andere werken bleken twijfelachtig, maar zijn niet vals verklaard. Van Loenen moest indertijd 55.000 euro betalen als voorschot, voor latere schadevergoeding.
Sindsdien voert Meijering allerlei rechtszaken, om zijn geld terug te krijgen. Kunstverkoper Van Loenen voert op zijn beurt procedure op procedure om dit te voorkomen, omdat hij blijft volhouden dat de betwiste schilderijen echt zijn.
Lees meer: Van Loenen vecht vervalsing schilderijen opnieuw aan
Twee zaken tegelijk
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft beide zaken van de twee kemphanen samengevoegd en die worden vanmiddag behandeld. Meijering stelt dat hij als gedupeerde nog steeds niet volledig schadeloos is gesteld voor alle schade en onkosten. Hij eist nog ruim 380.000 euro van Van Loenen, nadat er inmiddels bijna 90.000 euro is uitbetaald.
De Drentse kunsthandelaar eist voor het hof op zijn beurt de bijna 90.000 euro terug, wat hij afgelopen jaren al betaald heeft aan Meijering.
Op 30 juli doet het Gerechtshof uitspraak in beide zaken.

Nieuwe aangifte smaad en laster

En alsof deze schilderijensoap nog niet voldoende procedures kent, deed Meijering recentelijk aangifte bij de politie tegen kunsthandelaar Van Loenen, wegens smaad en laster.
Aanleiding is een reportage van RTV Drenthe uit 2014. Daarin beweert Van Loenen dat er rond het schilderijenonderzoek door deskundigen 'gesjoemeld zou zijn met verfmonsters en dat rechters misleid zouden zijn'.
Meijering pikt de beschuldiging van 'zwendel' niet en klaagt Van Loenen nu weer aan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.