Meer dan 110 jaar oud: oudste kleurenfoto's van Drenthe gevonden

Een man zit op een bankje in de Emmerdennen te Emmen (1910)
Een man zit op een bankje in de Emmerdennen te Emmen (1910) © Drents Archief
Een bijzondere vondst van het Drents Archief. De oudste kleurenfoto's van Drenthe zijn opgedoken. Het gaat om ruim 20 beelden uit 1910 en 1911, gemaakt door Johan Christoffer van Weydom Claterbos.
Hij maakte vaak foto's van oude boerderijen, zoals in Schoonebeek, Emmen, Zwiggelte en Amen. "Ons beeld van het verleden is vooral zwart-wit. Het is een bijzondere ervaring om nu iets van de kleuren van onze provincie in 1910 te zien. Een mooie kleurrijke foto is die van een grote boerderij tussen het groen in Schoonebeek", zegt Mark Goslinga, conservator van het fotoarchief.
Dat is deze foto:
Een grote boerderij in Schoonebeek (zomer 1910)
Een grote boerderij in Schoonebeek (zomer 1910) © Drents Archief

Op glas

De foto's staan niet op papier, maar op glas. Het zijn zogenaamde autochromes. Je moet ze tegen het licht houden om ze te kunnen zien. "Het is een prachtige aanwinst! Deze autochromes zijn erg zeldzaam; ik kende er nog geen enkele in een Drentse collectie", zegt de conservator erover.
Het Drents Achief kreeg de foto's vorig jaar. Toen kreeg het een omvangrijke collectie foto's die waren gemaakt door Van Weydom Claterbos.
Er zijn ruim zeventig autochromes bewaard gebleven. Van Weydom Claterbos maakte ook kleurenopnamen buiten Drenthe, in onder meer Giethoorn, op het Duitse Waddeneiland Borkum en bij bloemententoonstellingen in Haarlem en Boskoop.
De foto's worden de komende maanden tentoongesteld in de Digilounge van het Drents Archief.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl