Kampeerwinkels kampen met leveringsproblemen door oorlog Oekraïne

Normaal gesproken staan er in de winkel van Aletta van der Meulen 15 caravans, nu maar 5
Normaal gesproken staan er in deze winkel vijftien caravans, nu maar vijf © RTV Drenthe / Vera Beuke
Wie voor de zomervakantie nog kampeerspullen nodig heeft, kan wel eens van een koude kermis thuiskomen. Producten die besteld moeten worden in de winkel, komen waarschijnlijk niet op tijd aan. Het verschilt per kampeerwinkel wat er nog op voorraad is.
Normaal staan in de showroom van Caravan Centrum Peelo Assen zo'n vijftien nieuwe caravans te blinken, maar nu zijn dat er vijf. Aletta van der Meulen: "En een daarvan is ook al verkocht. Dan kun je zien hoe weinig we hebben momenteel." Als mensen een nieuwe caravan bestellen kunnen ze daar waarschijnlijk deze zomer niet mee op vakantie. "Wat er staat kunnen we leveren, maar wat we moeten bestellen lukt niet deze zomer."

Nee verkopen

Veel producten zijn slecht leverbaar. Daardoor zijn vouwwagens, voortenten en luifels niet overal voorradig. "Maar ook matten voor voortenten, keukenmeubels, stoelen, het kan eigenlijk alles zijn", aldus Van der Meulen. Zij moet daardoor steeds vaker nee verkopen aan klanten. "De een reageert daar laconiek op. Maar een ander wordt boos en die wil zijn nieuwe spullen hebben. Maar dat gaat niet lukken helaas."
Bekijk hier onze reportage over de leveringsproblemen bij kampeerwinkels:
Kampeerwinkels kampen met leveringsproblemen door oorlog Oekraïne
Het leveringsprobleem heeft verschillende oorzaken. De oorlog in Oekraïne is daar een van. Van der Meulen: "Er is een tekort aan grondstoffen. Daardoor kunnen producten niet gemaakt worden. Er zijn transportproblemen vanuit het Verre Oosten. En er is een personeelstekort in de fabrieken."

Kogelvrije vesten

Sommige grotere winkels hebben grote voorraden in gekocht, zoals de Kampeerhal in Roden. Maar ook daar beginnen tekorten te ontstaan. "Dat merken wij vooral bij de verkoop van voortenten", zegt Richard Kremer van Kampeerhal Roden. "Die worden vooral in Oost-Europa gemaakt en door de oorlog moeten sommige fabrieken kogelvrije vesten maken. Daardoor wordt het een en ander niet geleverd."
Kremer benadrukt dat er toch meestal wel een oplossing wordt gevonden. "We hebben zoveel verschillende merken en soorten dat het wel lukt, als men een beetje flexibel kan zijn."
Bij kleinere winkels is dat lastiger, omdat daar bijvoorbeeld minder ruimte is om grote voorraden op te slaan. "Dat is een hele tegenvaller", zegt Van der Meulen. "Want door corona zijn er heel veel nieuwe kampeerders bijgekomen. En nu stagneert het weer omdat producten domweg niet leverbaar zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl