Groep 8-leerlingen in Westerveld hebben vervelende gesprekken voor de boeg

Duizenden schooladviezen moeten worden bijgesteld (Rechten: RTV Drenthe)
Duizenden schooladviezen moeten worden bijgesteld (Rechten: RTV Drenthe)
Scholenkoepel Stichting Talent Westerveld moet adviezen voor groep 8-leerlingen aanpassen, omdat ze een verkeerd schooladvies hebben gekregen.
"Dit is heel vervelend. Je krijgt teleurgestelde ouders en kinderen", zegt Jan Scholte Albers, bestuursvoorzitter bij Stichting Talent Westerveld. Eerder vandaag werd bekend dat er een fout is gemaakt in de eindtoets van zo'n 20.000 leerlingen in Nederland.

Lees meer: Duizenden fouten bij beoordeling eindtoets basisschool

Alle negen scholen van Stichting Talent Westerveld maken gebruik van de ROUTE 8-toets, dit is een van de toetsen waaruit een verkeerd schooladvies kwam. "Scholen geven een advies, door uitkomsten van de toets kan een advies worden bijgesteld", legt Scholte Albers uit. Dat betekent niet automatisch dat de adviezen voor de leerlingen ook hoger zijn uitvallen, want juist het oordeel van de leerkracht weegt ook zwaar.

Vervelende gesprekken

Meteen na het horen van het nieuws deed de bestuursvoorzitter een kleine steekproef onder zijn scholen. "Bij een kleine school waar vijf leerlingen de toets deden, moet er van twee kinderen het advies worden bijgesteld. Bij een andere school is dat vijf van de achttien. Dat worden vervelende gesprekken, als je bijvoorbeeld hoort dat je kind toch niet naar de havo kan, is dat niet fijn."
Scholte Albers ziet al reacties voorbij komen uit andere delen van het land, waar soms een halve klas een te hoog advies kreeg uit de toets. "Voor leraren is dat ook heel vervelend, die kunnen gaan twijfelen aan hun eigen inschatting."

Andere scholen in Drenthe

Ook onder andere basisschool de Holtenhoek in Vries heeft verkeerde adviezen gekregen, net als de Titus Brandsmaschool en scholenkoepel Pricoh in Hoogeveen. "Dit is natuurlijk een hele vervelende vergissing", vertelt directeur Arend Eilander.
"Het advies door de docenten is al gegeven, dus eigenlijk is het resultaat van de IEP-test een extra check. Het kan alleen zorgen voor een heroverweging." Om hoeveel verkeerde adviezen het gaat bij Pricoh is nog niet bekend. "We gaan het inhoudelijk oplossen zodat de kinderen het juiste advies krijgen", verzekert Eilander.
De andere scholen hebben nog niet gereageerd.
Er is een fout gemaakt in de Eindtoets, een digitale toets die in april bij alle leerlingen uit groep 8 het niveau bepaalt voor de middelbare school.
De leraar geeft iedere leerling eerder in het schooljaar ook een schooladvies. Dat is een beoordeling die tegenwoordig zwaarder telt dan het resultaat van die toets.
Toch wordt een schooladvies nog wel eens aangepast, maar alleen als blijkt dat een leerling het bij de Eindtoets een stuk beter heeft gedaan. Het ministerie zegt dat in 8 procent van de gevallen het schooladvies verandert.
Van de Eindtoets is de Cito-toets de bekendste aanbieder. Daar zijn geen fouten ingeslopen. Maar bij IEP Eindtoets, ROUTE 8, DIA-eindtoets of AMN-toets heeft een onafhankelijke expertgroep wel verkeerde berekeningen losgelaten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.