Lekkages Drents Museum eisen tol: plannen voor groot onderhoud en uitbreiding van 3 miljoen euro

Drents Museum tentoonstellingsruimte
De grote witte ondergrondse tentoonstellingsruimte van het Drents Museum is al jaren lek © RTV Drenthe / Margriet Benak
Het Drents Museum is aan groot onderhoud toe. Daar is meer dan 3 miljoen euro voor nodig. Het museum kampt namelijk al jaren met lekkages en vochtproblemen.
De provincie, eigenaar van het gebouw, is verantwoordelijk voor het onderhoud en wil hier budget voor vrijmaken. Het gaat om zo'n 1,3 miljoen aan onderhoud en nog eens 2 miljoen euro voor een uitbreiding van het museum.
Daarbij kijkt de provincie naar andere middelen om de investering te bekostigen. Zo wil de provincie rijksmonument Huize Tetrode in Assen gaan verkopen en het geld daarvan gebruiken voor het museum. Ook is de provincie in overleg met de aannemer, die verantwoordelijk was voor de verbouwing in 2011, over de aansprakelijkheid ten aanzien van de vochtproblematiek. Daarnaast wordt gekeken naar een toekomstige regeling van Den Haag voor het verduurzamen van vastgoed.

Nieuwbouw

De lekkages dateren al vanaf 2011, toen het museum werd verbouwd. De provincie probeert dit al jaren op te lossen, maar dat is nog niet gelukt. Ondertussen zit er tijdsdruk achter. De problemen moeten voor een grote Van Gogh-tentoonstelling van volgend jaar voorbij zijn.
Die lekkages hebben ertoe geleid dat installaties zijn aangetast en vervangen of gerepareerd moeten worden. De kosten om de lekkages te verhelpen en de installaties te repareren worden geschat op 1,35 miljoen euro. Om het te verhelpen, moet de zuidgevel van het museum vervangen worden.

Uitbreiding museum

Het Drents Museum, dat geen rekening heeft gehouden met deze flinke kostenpost, heeft daarbij gevraagd of de gevel naar achteren verplaatst kan worden. Daardoor krijgt het museum een grotere tussenvloer, zodat museum meer mogelijkheden heeft voor exposities en lezingen.
De kosten voor deze uitbreiding worden geschat op 1,8 miljoen euro. De provincie wil meewerken aan deze plannen, maar houdt daarbij rekening met 2 miljoen euro, vanwege de prijsstijgingen. Volgens de provincie scheelt het namelijk tijd en geld om deze werkzaamheden tegelijk uit te voeren.
Deze tussenvloer in de tentoonstellingszaal wordt niet gebruikt door het museum, omdat die niet toegankelijk is voor mindervaliden. De trap is namelijk te smal voor een traplift. Dit kan bij de uitbreiding aangepakt worden. "Dit past bij een inclusief museum", motiveert de provincie haar keuze om mee te werken.
De Drentse politiek moet nog wel akkoord gaan met de plannen van de provincie.

Nieuwe entree

Het museum wil op termijn ook een nieuwe entree. Daarvoor moet het laden en lossen verplaatst worden. Het museum is hiervoor zelf aan het sparen. Deze entree wordt niet meegenomen in deze verbouwplannen, omdat deze plannen nog in een vroeg stadium zitten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl