Man rijdt door rood en botst op scooterrijdster in Assen: taakstraf geëist

rechtbank_stockfoto_detailfoto
De man moet een taakstraf uitvoeren, als het aan de officier ligt © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Tegen een 65-jarige man uit Groningen is vandaag in de rechtbank van Assen een taakstraf van 90 uur en een half jaar voorwaardelijke rijontzegging geëist.
Hij veroorzaakte op 14 juni vorig jaar even voor negen uur in de ochtend een ongeval met voor een jonge scooterrijdster (19) zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. Het ongeluk gebeurde op de kruising van de Groningerstraat met de Europaweg-Noord in Assen.

Door rood licht

De man moest bij de kruising op de Europaweg-Noord voor de verkeerslichten wachten, maar reed in plaats daarvan door rood. Hij zag daarbij een scooterrijdster over het hoofd, die wél groen licht kreeg. Zij reed al op de kruising.

Letsel

Een botsing met de de auto van de Groninger was het gevolg. De scooterrijdster smakte tegen het asfalt, en hield een hersenschudding, wonden aan het gezicht en enkelletsel over aan het ongeluk. Vanwege het letsel kon ze wekenlang niet lopen of werken. Om het ongeluk geestelijk te verwerken volgt ze een speciale therapie.

Overzichtelijk

De officier verwijt de man onoplettend en onvoorzichtig rijgedrag. "Hij stond stil, en toch reed hij in een overzichtelijke situatie door rood", stelde ze. Volgens de man had hij groen licht gezien. Nietsvermoedend wilde hij zijn weg vervolgen, tot de bewuste klap volgde. Meerdere getuigen zagen het ongeluk voor hun ogen gebeuren.

'Ik vreesde het ergste'

Na het ongeval heeft de man kort contact gehad met het slachtoffer en haar familie. Op zitting bood hij geëmotioneerd zijn excuses aan. "Het geeft mij ergens rust dat ik je toch zo zie zitten", zei hij tegen het slachtoffer. "Ik heb me zorgen gemaakt. Ik vreesde het ergste."
De man heeft een blanco strafblad. "Uiteraard wilde u zelf ook niet dat dit gebeurde", zei de officier tegen de man. Zij week met haar strafeis af van de richtlijnen die gelden voor soortgelijke feiten.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.
Door rood rijden met aanrijden scooterrijdster (19) tot gevolg moet volgens OM bestraft worden met taakstraf en rijontzegging

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl