Wat vind jij: Ik houd er rekening mee dat mijn financiële situatie slechter zal worden

Boodschappen, geld, inflatie, bon
Meer zorgen bij Nederlanders over financiële situatie © ANP /Hollandse Hoogte / Laurens van Putten
Steeds meer Nederlanders rekenen op een verslechtering van hun financiële situatie nu de inflatie hard is opgelopen. Vooral mensen die maandelijks huurtoeslag ontvangen zijn pessimistisch.
Zij hadden vorig jaar ook al vaker te maken met financiële problemen, staat in nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Van de bevolking van 15 jaar of ouder ging 30 procent er in het eerste kwartaal van uit dat de financiële situatie van hun huishouden het komende jaar zou verslechteren. Begin 2021 was dat nog 16 procent. Bij de cijfers wordt ook onderscheid gemaakt in iemands woonsituatie. Huurtoeslagontvangers blijken dan een stuk somberder dan eigenwoningbezitters en overige huurders.
Het statistiekbureau merkt op dat er in het laatste kwartaal van vorig jaar al sprake was van een duidelijke verslechtering als het gaat om de vooruitzichten van huishoudens. Die ontwikkeling viel toen samen met de destijds strenge lockdown door corona. Dit jaar zijn de coronarestricties losgelaten. Maar de prijzen van tal van zaken zijn hard opgelopen. Vooral energierekeningen vallen nu veel hoger uit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.