Volgend seizoen degraderen twee clubs rechtstreeks uit de eredivisie

Komend eredivisieseizoen degraderen twee clubs rechtstreeks uit de eredivisie. Dat is besloten door een commissie met vertegenwoordigers van eredivisieclubs .
De nummer 17 en 18 van de eredivisie dalen volgend seizoen rechtstreeks af naar de Keuken Kampioen Divisie. De nummer 16 van de eredivisie kan nog steeds via play-offs proberen lijfsbehoud af te dwingen. De nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie promoveren. 

De Graafschap eruit, Sparta erin
Voor afgelopen seizoen zouden de maatregelen betekenen dat behalve NAC ook De Graafschap rechtstreeks was gedegradeerd. Sparta zou samen met eerste divisie-kampioen FC Twente direct gepromoveerd zijn. 

De maatregelen zijn onderdeel van de zogenoemde veranderagenda om de kwaliteit van de eredivisie te verbeteren. In november besloten de clubs de nieuwe regels in te voeren. Maandag is besloten de veranderingen naar voren te halen en per volgend seizoen in te laten gaan.

Europees geld
Op de veranderagenda staat ook dat clubs die Europees spelen pas later instromen in het bekertoernooi. Ook worden de mediagelden beter verdeeld en delen clubs die actief zijn in Europa hun inkomsten uit de toernooien met andere eredivisieteams. Het gaat dan in eerste instantie alleen om clubs die op natuurgras spelen. Die maatregel zou er aan bij moeten dragen dat clubs eerder afstappen van kunstgras.

'Nog niet definitief' 
In een reactie op het nieuws laat de KNVB weten dat de beoogde veranderingen in de eredivisie nog niet vaststaan. "De Eredivisie CV loopt nog enigszins voor de muziek uit. Het is nog wat voorbarig, hier gaat de eredivisie namelijk niet alleen over", zegt een woordvoerder. 

Volgens de KNVB moet de beslissing uiteindelijk worden genomen door het bestuur betaald voetbal van de KNVB en er moet nog een advies komen van de spelersraad CSR. Als laatste zou ook FOX Sports er nog een mening over moeten geven, vindt de voetbalbond.
Deel dit artikel: