Emmen weer minst aantrekkelijke grote gemeente van Nederland

Het wil Emmen maar niet lukken. De gemeente is door de Atlas voor gemeenten weer uitgeroepen tot minst aantrekkelijke gemeente om te wonen.
De Atlas voor gemeenten doet jaarlijks onderzoek naar de aantrekkelijkheid van de vijftig grootste gemeenten. Emmen bungelt al jaren onderaan op de vijftigste plek. Om de positie van de gemeente te bepalen, wordt onder meer gekeken naar zaken als het culturele aanbod en de veiligheid van de gemeente.

Groei en krimp
Dit jaar besteedt de Atlas voor gemeenten extra aandacht aan de thema's groei en krimp. Emmen heeft al jaren te maken met een dalende bevolking. Van de vijftig grootste gemeenten verliezen er vijf bevolking. Naast Emmen zijn dat Roosendaal, Hengelo, Sittard-Geleen en Heerlen. Wat opvalt, is dat het allemaal gemeenten zijn in het grensgebied. Als die grenzen er niet zouden zijn, zouden sommige grensregio's daarvan profiteren. Maar dat geldt niet voor Emmen, omdat er daar over de grens ook weinig werk is.

De Atlas voor gemeenten vult aan dat krimp op zich geen probleem hoeft te zijn. Toch staat de bevolkingsdaling in grensregio's op de politieke agenda, omdat het kan leiden tot minder voorzieningen in een gebied. Dat kan de kwaliteit van leven weer doen dalen. 

Lastig voorspellen
Het voorspellen van de hoeveelheid inwoners blijkt een lastige opgave. In 2005 werd voor Emmen nog verdere groei voorspeld tot 2025. Maar Emmen blijkt vanaf 2009 al te krimpen. Op dit moment heeft Emmen ruim 107.000 inwoners. Daarmee is het de 28e gemeente van ons land, als je kijkt naar het inwonersaantal.
Meer over dit onderwerp:
Emmen gemeente Emmen Atlas voor gemeenten krimp
Deel dit artikel: