Pensioenen omhoog en de bieb voor niks: dit verandert er vandaag

geld
Iets meer in de portemonnee, voor zolang het duurt © ANP/HH/Venema Media
Wetten, regels en tarieven, we zijn weer halverwege het jaar en dan worden net als op 1 januari veel aanpassingen doorgevoerd. Zo worden rookmelders verplicht en wordt de bibliotheek gratis voor kinderen.
Lees hier wat er zoal verandert en wat de gevolgen zijn voor de portemonnee.

Pensioenen omhoog

Goed nieuws voor veel ouderen. Sinds lange tijd gaan pensioenen weer omhoog. Het grootste fonds van Nederland, ambtenarenfonds ABP, geeft gepensioneerden er 2,4 procent bij. Ook veel andere fondsen verhogen het bedrag. Deze verhoging blijft nog altijd wel achter bij de huidige inflatie, maar toch zullen veel ouderen er blij mee zijn.

Minimumloon

Ook het minimumloon wordt iets verhoogd. Ben je 21 jaar of ouder en werk je 36 uur per week, dan krijg je daar straks 11,26 euro per uur voor. Dat betekent een verhoging van 20 cent per uur. Jeugdlonen en uitkeringen stijgen hierdoor mee, want die zijn gekoppeld aan het minimumloon. De komende jaren wordt het minimumloon verder verhoogd, tot 13,18 euro per uur in 2025.

Rookmelders verplicht

Op elke verdieping van je huis een rookmelder, die verplichting geldt vanaf vandaag. De regel bestond al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar daar komen nu de bestaande woningen bij. Uit een belronde langs Drentse woningcorporaties bleek eerder dat de meeste huurhuizen voorzien zijn van een rookmelder.
Carry Seidel van de Brandweer Drenthe liet eerder aan RTV Drenthe weten dat een rookmelder van levensbelang is: "Als je slaapt zijn al je zintuigen natuurlijk uit. Je ogen zijn dicht, je neus slaapt en je ruikt niks. Door een rookmelder word je op tijd gewaarschuwd om te kunnen vluchten." Ze voegde daar aan toe dat je een rookmelder niet aanschaft omdat het verplicht is, maar omdat je er levens mee kunt redden.
Gemeenten mogen boetes opleggen wanneer er geen of ondeugdelijke rookmelders hangen. In de praktijk is het voor gemeenten ondoenlijk om te checken of alle etages zijn voorzien van een rookmelder en of deze het ook doen. De politie waarschuwt voor mensen die zich voordoen als rookmeldercontroleur. Trap daar niet in dus. Indien je met brand te maken krijgt en geen rookmelders hebt, dan kun je wel problemen met de verzekeraar krijgen.
Bekijk hieronder de video over het plaatsen van de rookmelders:
Rookmelders vanaf 1 juli verplicht

Hogere kinderbijslag

Het kabinet wilde aanvankelijk de kinderbijslag niet verhogen, maar gaat nu toch vanwege de hoge inflatie overstag. Per kind wordt per kwartaal 20 euro meer uitgekeerd. Voor een kind tot en met vijf jaar komt het bedrag nu op 249 euro, zijn ze 6 tot 11 jaar dan krijg je 302 euro per kwartaal per zoon of dochter en voor een kind van twaalf tot achttien jaar gaat het om 356 euro. De kinderbijslag die op 1 juli wordt uitbetaald is nog het oude bedrag. Het verhoogde bedrag wordt pas uitgekeerd na afloop van het derde kwartaal, dus op 1 oktober.

Huren omhoog

In coronatijd mochten verhuurders van woningen de prijzen niet verhogen, maar dat geldt nu niet meer. De huurprijs mag nu met maximaal 2,3 procent per jaar omhoog. Veel woningcorporaties hebben al laten weten de prijzen nog niet te verhogen, maar het wonen kan dus wel 50 tot 100 euro per maand duurder worden.

Bibliotheek gratis voor kinderen

Veel kinderen onder de 18 jaar konden al gratis gebruik maken van de bibliotheek, maar sinds vandaag staat het zwart op wit dat voor deze groep geen kosten in rekening worden gebracht. Staatssecretaris Uslu van Media en Cultuur liet eerder al weten dat er geen drempels mogen zijn voor kinderen om naar de bibliotheek te gaan.
Bibliotheek Biblionet Drenthe Borger
Gratis en voor niets naar de bieb © Biblionet Drenthe

Kennisgeving nu per mail of app

De postbode van PostNL laat geen briefje meer achter als je niet thuis bent om een pakje in ontvangst te nemen. Het postbedrijf gebruikt alleen nog e-mail of laat via de PostNL-app weten dat de bezorger aan de deur is geweest. Daarbij wordt dan natuurlijk vermeld waar het pakje op te halen is.

Helmplicht uitgesteld

Per vandaag zou ook een helmplicht voor snorfietsers verplicht worden. Dat is nu verplaats naar 1 januari om de branche en de gebruikers meer tijd te geven om zich op de maatregel voor te bereiden. Een snorfiets mag maximaal 25 kilometer per uur rijden en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat door de helmplicht het aantal doden en gewonden onder snorfietsers daalt. Als je de helm straks niet draagt kan dat een boete van 100 euro opleveren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl