Maatregelen tegen vandalisme luchtwachttoren Schoonebeek lijken succesvol

Maatregelen tegen vandalisme luchtwachttoren Schoonebeek vooralsnog succesvol
Maatregelen tegen vandalisme luchtwachttoren Schoonebeek vooralsnog succesvol © Jacques Louwes
Waar de luchtwachttoren in Schoonebeek vorig jaar nog geregeld werd geteisterd door vandalisme, lijkt daar nu geen sprake meer van. Na het plaatsen van nieuw prikkeldraad, een beugel waarin het prikkeldraad inhangt en een betonnen picknickbank hebben zich het afgelopen half jaar geen ongeregeldheden meer voorgedaan.
"Er lag een paar maanden geleden nog een straatbord en wat rommel, maar van echt vandalisme is geen sprake", vertelt vrijwilliger Jacques Louwes van het dagelijks beheer van de wachttoren. "Voorheen werd het prikkeldraad doorgeknipt en de beugel waarin het prikkeldraad hangt platgeslagen. Hierdoor konden vandalen in de toren klimmen en de deur aan de binnenkant openmaken." Volgens Louwes lieten de vandalen rommel achter zoals blikjes bier, energiedrink en zakken chips.
Ook de twee houten picknickbankjes werden volgens de vrijwilliger vakkundig gesloopt. "De onderdelen werden weggegooid in het Schoonebekerdiep of mee naar huis genomen." Om die reden zijn beide banken weggehaald en vervangen door een betonnen picknickbank.

Scheermesprikkeldraad

Om te voorkomen dat vandalen opnieuw de luchttoren inklimmen is er eind vorig jaar door Stichting Het Drentse Landschap een nieuw soort prikkeldraad geplaatst. "Er hangt nu scheermesprikkeldraad. Daar hebben we nog geen problemen mee gehad. Er is ook een ander soort beugel geplaatst die een stuk steviger is", legt de vrijwilliger uit.
In de tijd van de koude oorlog werd de luchtwachttoren gebruikt om laagvliegende Russische vliegtuigen te ontdekken. "Als er toen een vliegtuig werd gespot werd er direct aan de bel getrokken", sluit Louwes af. De toren is tegenwoordig open voor publiek en vooral populair onder fietsers uit Duitsland en onder toeristen uit eigen land.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.