Toekomst katholieke kerken in Zuidoost-Drenthe staat onder druk

kerktoren Nieuw-Schoonebeek
Onder meer de Rooms-Katholieke kerk in Nieuw-Schoonebeek staat onder druk © RTV Drenthe/Erwin Kikkers
De Rooms-Katholieke kerk in Zuidoost-Drenthe heeft het zwaar. Het aantal parochianen neemt af en vergrijst en steeds minder bezoekers weten de kerken te vinden. Daarentegen nemen de beheerkosten van de gebouwen, zoals onderhoud en energie, toe. Daarom wil de Immanuel Parochie Zuidoost-Drenthe op korte termijn onderzoek doen naar de vitaliteit van de kerken.
Het gaat om de vijf geloofsgemeenschappen in Coevorden, Steenwijksmoer, Schoonebeek, Nieuw-Schoonebeek en Weiteveen. Om financiële problemen te voorkomen wil het bestuur alle mogelijke maatregelen onder de loep nemen.
Het parochiebestuur heeft een projectgroep in het leven geroepen om de feiten en cijfers in beeld te brengen. Eind dit jaar brengt de groep een rapport uit over de ontwikkelingen en denkbare scenario's. Daarbij wordt speciaal gekeken naar de vitaliteit van de plaatselijke gemeenschappen, of zij genoeg veerkracht hebben en creativiteit om tot nieuwe invulling te komen. Zo zouden de kerken worden verduurzaamd en de gemeenschappen zouden kunnen samenwerken met andere dienstverleners.
Doel is dat de maatregelen uiterlijk 2030 zijn gerealiseerd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl