Out ziet ruimte voor Defensie-taken op kazerne Assen: 'Dat is winst'

Marco Out
Burgemeester Marco Out van de gemeente Assen © RTV Drenthe
De gemeente Assen en de provincie Drenthe trappen op de rem bij het maken van plannen voor de toekomst van de Johan Willem Frisokazerne. Staatssecretaris Christophe van der Maat wil haast maken, Drentse bestuurders willen de tijd nemen. Wel is er hoop dat de Asser kazerne een rol binnen Defensie behoudt.
Nog dit jaar wil Van der Maat duidelijk hebben of hij met Assen en Drenthe op een lijn kan komen over een andere invulling van de kazerne. Assen wil geen andere invulling.

Langer duren

"We gaan kijken hoe ver we komen", zegt burgemeester Marco Out van Assen. "Een aantal Kamerleden gaf ook aan: mocht het langer duren omdat dat nodig is, dan is dat beter dan dat je het daarop laat klappen", doelt Out op het debat dat Van der Maat en woordvoerders van de vaste Kamercommissie voor Defensie vandaag hadden in Den Haag.
Ook commissaris van de koning Jetta Klijnsma twijfelt eraan of kabinet en provincie Drenthe eind december op een lijn liggen. "Het zou mooi zijn. Maar ik denk dat het niet wijs is nu al deadlines aan te geven."

Defensie in Assen houden

Marco Out is duidelijk. Hij wil het liefst de huidige bataljons van in totaal 1050 man in Assen houden. Hij ziet niks in de plannen van de staatssecretaris om eenheden vanuit de provinciehoofdstad naar onder meer Havelte te verplaatsen. In ieder geval moet de Asser kazerne ingezet blijven voor een rol binnen de krijgsmacht, vindt Out.
"Ons uitgangspunt is nog steeds: de kazerne blijft in Assen. Dat betekent dat Defensie sowieso een belangrijke rol moet blijven spelen op onze kazerne", zegt Out. "De staatssecretaris geeft ruimte om daar verder over na te denken, dat is winst. In gesprekken die we begin van het jaar hadden, was dat eigenlijk nog geen optie."

'Op je hoede bij woordspelletjes'

Mocht de kazerne (deels) leeg komen te staan door vertrek van Defensiepersoneel, dan wil de staatssecretaris dat de regio daar economisch niet onder lijdt. "Maar kwaliteit boven kwantiteit", noemde hij dat telkens in het debat met de kamercommissie. Want volgens Van der Maat zou het aantal van 1050 manschappen ook best vervangen kunnen worden door 750 andere hoogwaardige banen.
Burgemeester Out blijft alert bij dat soort teksten. "Als dat soort woordenspelletjes ontstaan, moet je heel erg op je hoede zijn. Het klinkt heel logisch, maar ook kwantitatief hebben we aantal uitdagingen in de regio, juist het totale aantal banen heeft de afgelopen periode behoorlijk onder druk gestaan", aldus Out. "Als hij zegt: ik wil kwalitatieve oplossingen bieden, dan vind ik dat hartstikke mooi dat dat zijn intentie is, maar dan hoop ik ook dat hij gaat laten zien wat hij daar daadwerkelijk mee bedoelt."
Van der Maat hintte op de komst van andere Rijksdiensten naar Assen. Daarover is Out cynisch. "De ervaring tot nu toe leert dat het niet echt meevalt om dat daadwerkelijk te realiseren", zegt hij. Gesprekken uit het verleden bieden volgens de burgemeester weinig hoop voor de verhuizing van Rijksdiensten naar Drenthe. "Wellicht verrast hij mij, maar ik moet het eerst nog zien."
Out ziet ruimte voor Defensie-taken op kazerne Assen: 'Dat is winst'

Hoop op Kamerleden

Commissaris van de koning Jetta Klijnsma vestigt haar hoop op de Tweede Kamer. "De Kamerleden hebben ook gesproken en Kamerleden zijn de baas. Eigenlijk hebben ze allemaal gezegd: 'Een ding is zeker, het kan niet zo zijn dat het kazerneterrein wordt verlaten, punt." Volgens haar moet de staatssecretaris Assen iets volwaardigs te bieden hebben.
Daarbij staan Defensietaken ook volgens haar nog boven aan de wensenlijst. "Hij moet ook kijken naar hoeveel draagvlak de mannen en de vrouwen van het leger hebben in Assen", vervolgt Klijnsma. "Daar zou de staatssecretaris heel blij mee moeten zijn en ik constateer dat de Kamer dat onderstreept. Ik ga er gewoon vanuit dat we daarover verder gaan praten."
Klijnsma ziet dat voor veel plannen van Van der Maat steun is in de Tweede Kamer, als het aankomt op verduurzaming van gebouwen. "Het enige waarvan hij zijn huiswerk over moet doen is Assen. Hij heeft gezegd: 'Ik ga dat samen doen met regio, provinciebestuur en gemeente en ook mensen in Assen'", zegt Klijnsma. "Wij hebben ook altijd gezegd dat we met hem in gesprek willen blijven.
Commisaris van de koning Jetta Klijnsma is opgewekt over de toekomst voor Assen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl