De Wolden stopt met inzamelen oud papier door vrijwilligers

Oud Papier De Wolden
Vrijwilligers van basisschool IKC de Horst in De Wijk halen oud papier op © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Een domper voor de ophalers van oud papier in De Wolden. De gemeenteraad heeft vanavond besloten om de inzameling door vrijwilligers van verenigingen en scholen te stoppen.
De afgelopen weken werd er flink gediscussieerd door de raad over het thema. Maar uiteindelijk koos een meerderheid van de fracties ervoor om toch in te stemmen met het plan. Gemeentebelangen, ChristenUnie, het CDA, PvdA en D66 gingen akkoord, terwijl GroenLinks en de VVD het voorstel niet zagen zitten.

Geen win-winsituatie meer

Fractievoorzitter Eline Kippers-Van Lint van GroenLinks vertelde dat ze nog nooit zoveel berichten had gekregen van bezorgde inzamelaars. Volgens haar speelde dezelfde situatie ooit in de gemeente Westerveld, maar werd daar besloten om wel met de vrijwilligers door te gaan. "Het heeft daar geen problemen veroorzaakt. Het geld dat ze ermee verdienen kan een lidmaatschap voor een kind bekostigen dat ouders met een kleine beurs niet kunnen betalen."
Volgens wethouder Mark Turksma gaat die vergelijking niet op. Hij nam het woord voor de verantwoordelijke wethouder Egbert van Dijk, die afwezig was. Turksma stelt dat de huidige wijze van inzamelen niet meer toekomstbestendig. Daarmee wijst hij naar de inzet van vrijwilligers, de veiligheid en het gebruik van de zijladers die nu nog beschikbaar zijn. "Leuk voor de gemeente Westerveld dat het daar nog wel kan, maar wij zijn onze eigen gemeente", vulde Pieter Groot van Gemeentebelangen aan.
"Er wordt altijd gesproken over een win-winsituatie. Het oud papier wordt voor de gemeente opgehaald en de vrijwilligers verdienen een extra zakcentje", sprak Corné den Hollander namens de ChristenUnie. "Helaas is die win-winsituatie niet meer realistisch en kost het de gemeente juist meer geld. Voor ons genoeg reden om met de huidige regeling te stoppen."

Afbouwregeling

Voor de inzamelaars is het naar eigen zeggen een grote inkomstenbron die ze kwijtraken. Met dat geld kunnen scholen bijvoorbeeld reisjes voor de kinderen bekostigen. Vanaf 1 januari is het de bedoeling dat het bedrijf PreZero het oud papier gaat inzamelen. Daarmee hoopt de gemeente zo'n 80.000 euro te besparen.
De inzamelaars worden niet helemaal aan hun lot overgelaten. Het is de bedoeling dat ze de komende jaren gecompenseerd worden met een afbouwregeling. In eerste instantie zou dat drie jaar zijn, maar een meerderheid van de raad ging akkoord met een amendement om dat uit te breiden naar vier jaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl