Onthulling herdenkingsbord Steven Hummel: 'Hij was een groot mens'

Steven Hummel (1900-1975) uit Klazienaveen-Noord heeft een eerbetoon gekregen aan het Scholtenskanaal Oostzijde. Onder het toeziend oog van onder meer Commissaris van de koning Jetta Klijnsma, burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen en de Australische ambassadeur Matthew Neuhaus werd een herdenkingsbord onthuld.
Hummel hielp in de Tweede Wereldoorlog geallieerde piloten uit handen van de Duitsers te blijven. Everhard Amsink nam het initiatief voor het eerbetoon en zocht succesvol contact met de gemeente Emmen en Plaatselijk Belang Klazienaveen. "Hij verdiende deze aandacht. Hij was onbaatzuchtig en behulpzaam in heel moeilijke tijden", zegt Amsink over Hummel. "En dat terwijl hij het zelf ook niet makkelijk had."

Trotse kleindochter
"We zijn enorm trots op onze opa. Hij heeft mensen uit het veld gered", zegt Willy Gerdes-Hummel, de oudste kleindochter. "Hij vertelde er nooit iets over, maar achteraf blijkt dat hij heel veel gedaan heeft."

"De wereld zou er een stuk beter uitzien als er meer mensen waren als Steven Hummel. Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid", aldus Klijnsma tijdens de onthulling van het herdenkingsbord. "Hij was een groot mens, zonder zichzelf op de borst te kloppen."
Deel dit artikel: