Subsidie coronabanen in de zorg stopt voorlopig: 'Extra handen nog steeds welkom'

Zorgsteun
Tijdelijke coronakracht Lisan doet een spelletje met een bewoonster © RTV Drenthe/Marjolein Lauret
Zorginstelling Philadelphia, met verschillende locaties in Hoogeveen, moet noodgedwongen afscheid nemen van belangrijke hulpkrachten. Het gaat om mensen die tijdelijke ondersteuning gaven aan medewerkers en bewoners tijdens de coronaperiode. De subsidieregeling voor die 'coronabanen in de zorg' vervalt vandaag.

Noodzakelijke hulp

De 20-jarige Lisan de Vries uit Hoogeveen werd drie maanden geleden ingevlogen om hand- en spandiensten te verlenen. "Ik wandelde veel met de bewoners, ging op zaterdag met ze naar de markt en heb ontzettend veel spelletjes met ze gespeeld."
De extra aandacht die De Vries de bewoners van Philadelphia kon geven was enorm welkom.
"We doen al een enorm beroep op onze vaste medewerkers", legt manager Marike Veninga van Philadelphia Zorg uit. "Die individuele aandacht voor de bewoners, de extra handen wanneer ze door corona niet naar de dagbesteding konden, is heel erg fijn."

Coronabanen eindig

De volledige functie van zo'n tijdelijke kracht werd met overheidssubsidies gecompenseerd. In 2021 werd landelijk voor bijna 84 miljoen euro aan subsidie verleend voor meer dan 7000 coronabanen.
Na vandaag komt er dus een einde aan deze subsidie. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gaat nog wel kijken naar een nieuwe regeling. Om misbruik te voorkomen komen er wel extra maatregelen. Zo worden er geen steekproeven meer gedaan, maar worden alle aanvragen gecontroleerd. Onduidelijk is wanneer zorgorganisaties weer een nieuwe aanvraag kunnen indienen.

Wel of geen subsidie

Veninga van Philadelphia Zorg ziet het liefst dat de regeling doorloopt: "Die onzekerheid of de subsidie terugkomt of niet maakt het ingewikkeld: niet alleen voor de tijdelijke krachten maar ook voor de bewoners", duidt Veninga. "Ze moeten afscheid nemen van iemand en straks moeten ze waarschijnlijk weer wennen aan een nieuw gezicht. En dat terwijl de coronagevallen weer toenemen."

Toekomst

Coronakracht De Vries trekt vandaag de deur van het gebouw aan de Alteveerstraat in Hoogeveen achter zich dicht. Maar als het aan haar ligt opent ze de deur ook weer snel. Ze heeft haar roeping gevonden.
"Ik ga van opleiding wisselen. Ik wil een opleiding doen in de gehandicaptenzorg."
Subsidie coronabanen in de zorg stopt voorlopig: 'Extra handen nog steeds welkom'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl