Tim is weer vrij na stikstofprotest: 'Politie deed zijn werk'

Boeren Holsloot
Hoogeveen werd opgepakt tijdens de actie op de A37 bij Holsloot © Persbureau Meter
Een nacht en een dag zat hij in de cel, maar rancune vanwege het optreden van de politie heeft hij niet. Tim Hoogeveen uit Elim werd woensdagavond opgepakt tijdens een protestactie tegen het stikstofbeleid op de A37 bij Holsloot op verdenking van poging tot doodslag. "Maar ik heb nooit iemand willen verwonden."
De Elemiet werd opgepakt omdat hij met zijn trekker zou zijn ingereden op een politieauto. Gisteravond werd hij alweer vrijgelaten, omdat justitie op basis van beelden en verklaringen niet kon vaststellen dat het inderdaad om een poging tot doodslag gaat.
Een dag later staat Hoogeveen opnieuw op de stoep van het cellencomplex in Groningen, waar hij een nacht doorbracht. Niet met een ronkende trekker, maar met drie dozen gebak voor de politie. "Ik ben hier woensdagavond en donderdag goed verzorgd", vertelt hij in een filmpje op Facebook. "En ik wil de ME'er bedanken die mijn tractor heeft meegenomen naar het politiebureau in Emmen. Ik ben er enorm blij om dat het zo is verlopen."
(Artikel gaat verder onder video)

'Geen verkeerde mensen'

Woensdagavond blokkeerden boeren en sympathisanten de A37 bij Holsloot met trekkers. Een betoging tegen de stikstofplannen van het kabinet. Volgens de politie ontstond bij de blokkade een dreigende situatie, waarbij Hoogeveen zou hebben geprobeerd in te rijden op een politieauto waar agenten inzaten.
Volgens de Elemiet verliep de situatie anders. "Dat was absoluut niet de toedracht. Ik heb niemand aangereden en wilde niemand verwonden. Maar ik kan me voorstellen dat als daar een ME'er uit het Westen staat, zo'n trekker heel indrukwekkend overkomt. Later is er nog een ME'er bij mijn cel geweest. Die zei dat hij meer respect had voor zo'n grote trekker dan voor een pistool."
De politie en ME'ers die bij de demonstraties staan, zijn volgens Hoogeveen ook geen verkeerde mensen. "We hebben tijdens de acties ook gesproken met ze en zij begrijpen ook dat wij actie voeren. Ik doe mijn werk, zij doen hun werk. Een van de ME'ers die in Zwartemeer stond, heeft nadat ik ben opgepakt, mijn trekker teruggebracht naar Emmen."

Trots op acties

Geschrokken is Hoogeveen niet door zijn arrestatie. Hij is trots op wat ze tot nu toe hebben bereikt met hun acties. "Je ziet dat steeds meer provincies voor veranderingen in de stikstofplannen van het kabinet zijn. Punt is nu dat de moties in de Tweede Kamer moeten worden aangenomen."
Hoewel hij zelf hovenier is, staat hij pal achter de boeren. "Ik heb een goede band met de boeren, ik ken er heel veel in de buurt. Zelf hebben wij als hoveniers ook te maken met PFAS-normen en straks krijgen ook de burgers hiermee te maken. Dit kan gewoon niet."
Daarom gaat de Elemiet door met actievoeren. Waar hij maandag met de grote landelijke acties is weet hij niet. "Maar dan ben ik er weer bij." In ieder geval niet zelf op een trekker. Zijn rijbewijs heeft Hoogeveen nog niet teruggekregen van justitie.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.