Theatergroep niet op FestiValderAa: optredens gepland binnen Natura 2000-gebied

FestiValderAa
Het FestiValderAa wordt dit weekend georganiseerd © ANP/Bob de Vries
Theatergroep De Noordelingen kan niet optreden tijdens FestiValderAa in Schipborg. Staatsbosbeheer heeft de voorstellingen verboden, omdat die gepland zijn binnen Natura 2000-gebied. FestiValderAa bevestigt de afgelasting.
Het festival dacht dat het om particulier terrein ging. De eigenaar hiervan heeft toestemming verleend voor de optredens, meldt een woordvoerder. Het bleek onjuist, want het is beschermd natuurgebied, onder verantwoordelijkheid van Staatsbosbeheer. "Die heeft de stekker eruit getrokken."

Teleurstelling

De organisatie betreurt de gang van zaken, omdat De Noordelingen altijd erg graag geziene gasten waren. "Ze spelen hier zo goed als elk jaar, en hebben een hele grote achterban. Echt een geliefd en goed bezocht onderdeel van het festival." De theatergroep bestaat uit jongelingen, van rond de achttien jaar. Veel van hen willen daadwerkelijk een theateropleiding volgen.
De overige activiteiten tijdens het festival staan niet ter discussie, laat de woordvoerder weten. Ruim een week geleden werd duidelijk dat het festival definitief door kon gaan, nadat vijf Schipborgers aan de rechter vroegen de natuurvergunning in te trekken. Zij vinden dat het festival in Drentsche Aa-gebied te veel schade veroorzaakt voor de natuur. De rechter ging daar niet in mee.
FestiValderAa is gisteren begonnen, en duurt nog tot en met zondag.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl