Inwoners Aa en Hunze hebben meeste moeite met lezen en schrijven

Boeken in de boekenkast
Niet elke volwassene in Drenthe kan lezen en schrijven © Pixabay / LubosHouska
Gemeente Aa en Hunze heeft het hoogste percentage laaggeletterdheid binnen Drenthe. Het gaat om 19 procent van de 16-plussers, blijkt uit onderzoek van Trendbureau Drenthe.
Het gemiddelde in Drenthe ligt op 11 procent, in totaal ongeveer 46.000 mensen. Landelijk heeft ongeveer 12 procent van de Nederlanders moeite met lezen, schrijven, rekenen en het werken met de computer. Het laagste percentage laaggeletterdheid binnen Drenthe is in de gemeenten Noordenveld en Tynaarlo (7 procent).

Risicogroepen

Het Trendbureau heeft aandacht voor inwoners die een grotere kans hebben op laaggeletterdheid. Deze zogeheten risicogroepen zijn vaker werkloos en ouder dan 45 jaar. Op het gebied van werkloosheid maken vooral mensen uit Emmen, Coevorden en Assen kans om in de knel te komen met lees- en schrijfvaardigheden. Westerveld, Aa en Hunze en Noordenveld kennen juist een oudere bevolking, waar laaggeletterdheid een grotere rol speelt.
In het regeerakkoord is door VVD, D66, CDA en de ChristenUnie vastgelegd dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen om laaggeletterdheid aan te pakken. Ook worden op eigen initiatief activiteiten opgestart, bijvoorbeeld bibliotheken die helpen bij computerzaken. Dat kan gaan om een afspraak maken bij het gemeentehuis, een zorgaanvraag en een belastingaangifte.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl