CDA'er Iris Bouwers uit Zuidwolde oogst applaus bij ledenbijeenkomst

Iris Bouwers
Iris Bouwers uit Zuidwolde kreeg applaus tijdens de ledenbijeenkomst van het CDA © ANP / Novum RegioFoto / Dirk Hol
Iris Bouwers uit Zuidwolde heeft tijdens een ledenbijeenkomst van het CDA tegen partijleider Wopke Hoekstra gezegd dat het stikstofbeleid "de potentie heeft om de partij van onderop kapot te maken."
Bouwers, tevens lobbyist voor boerenorganisatie LTO Nederland in Brussel, wil het bedrijf van haar ouders overnemen, maar door de stikstofperikelen is ze bang dat ze de financiering niet rond krijgt. "Doe dit onze partij niet aan", zei ze tegen Hoekstra. Ze kreeg een groot applaus, volgens de NOS.
Zo'n 100 leden zijn afgekomen op de bijeenkomst in Nijkerk met partijleider Hoekstra, fractievoorzitter Heerma en Kamerlid Boswijk. Regionale CDA-leden uiten daar harde kritiek op het stikstofbeleid van hun partij en het kabinet. Ze vinden de doelen niet haalbaar en sommige provinciebestuurders van het CDA dreigen het beleid niet uit te voeren als er niet meer perspectief komt voor de boeren.

Natuurnetwerk

"Ik vraag niet van de partij om het kabinet op te blazen. Dan heb je nog grotere problemen", vertelt Bouwers. Van haar partij - "ik ben al 10 jaar lid, ben raadslid geweest en probeer altijd mijn steentje bij te dragen voor de partij" - vraagt ze twee concrete punten. "De kritische depositiewaarde moet uit de wet en om het Natuurnetwerk Nederland niet gelijk te stellen aan de Natura2000", zegt ze.
Onder het Natuurnetwerk Nederland vallen bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden. Het moet natuurgebieden beter verbinden met elkaar en met het omringende agrarisch gebied. Ook bij gebieden die vallen onder Natuurnetwerk Nederland moet stikstof met 95 procent naar beneden.

Zelf boer worden

Bouwers wil zelf graag boer worden, en de boerderij van haar ouders bij Zuidwolde overnemen. Maar met de huidige plannen gaat dat niet lukken, vertelt ze. "Geen bank die meegaat met de financiering nu." En: "We zitten 20 kilometer van een Natura 2000-gebied. Dus moeten we 47 procent inkrimpen."
Het is vooral allemaal te vaag volgens haar. "Die kaart gaat om richtinggevende doelen. Daar kan je niets mee. Die onduidelijkheid neem ik de vier coalitiepartijen kwalijk. Ze moeten perspectief bieden, dat vraag ik het CDA ook."
De kritische verhalen van de leden raken Hoekstra enorm, zegt hij in een reactie. "Jullie geven ons een waanzinnige hoeveelheid huiswerk mee." Kamerlid Boswijk: "We gaan ervoor zorgen dat jullie toekomst hebben, maar het wordt niet makkelijk." Bouwers voelt zich in ieder geval gehoord. "

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl