Beeld Bartje bereikt Beilen

Het veelbesproken beeld van Bartje is aangekomen in Beilen. Daar krijgt het een permanente plek bij afslag 30 aan de A28 op het terrein van Entergaming.
Het reusachtige Bartje werd begin april langs de A28 geplaatst, op het randje van de gemeente Midden-Drenthe, vlak bij Assen. Het beeld bleek zo populair dat veel mensen met hem op de foto wilden. Daarvoor moesten ze over het erf van een boer en die ondervond daar hinder van. In overleg werd uiteindelijk besloten het Drentse icoon weg te halen.
Lees meer: Metershoge Bartje naar Beilen
Herkenningspunt
Meerdere bedrijven wilden Bartje graag overnemen. Entergaming trok dus aan het langste eind. "Wij wilden het beeld heel graag hebben als herkenningspunt, want het past prima in de ontwikkelingen hier. En ik weet zeker dat de gemeente Assen hem ook wel graag had willen hebben, maar ze doen alsof dat niet zo is", zegt Gertjan van Boxel van Entergaming.
Deze ochtend arriveerde Bartje per vrachtwagen op zijn nieuwe standplaats. "We gaan het beeld nog verstevigen. We gaan het in beton gieten", vertelt Van Boxel. "Het beeld moet klaar zijn voor de officiële onthulling over twee weken."
Mogelijk krijgt Bartje in de toekomst een ander kleurtje. Van Boxel wil daar de inwoners van Beilen bij betrekken. Zelf denkt hij aan een bronzen opfrisbeurt voor het beeld. Bruine bonen-bruin lijkt hem trouwens niets.
Lees meer: Bartje ouderwets? Nee hoor, na ruim tachtig jaar nog altijd springlevend
Slowaakse maker
Jozef Bohdan uit Slowakije is de maker van het beeld. Hij vindt dat zijn creatie op een goede plek staat. Op de vraag of hij het personage Bartje kent, laat de kunstenaar vertwijfeld weten: "Ik weet het niet. Ik kom uit Slowakije. Ik praat met mijn handen."
De komst van Bartje naar Beilen trok vanochtend verschillende belangstellenden, onder wie Jan en Hennie Wiebing. "Ik vind het schitterend. Het is uniek dat hij hier komt", vertelt Hennie enthousiast. "We wonen dichtbij en wilden graag even kijken."

Nagemeten

Het beeld reikt volgens initiatiefnemers Destic Kunststoffen en Busa Coatings tot acht meter. Uw eigen verslaggever heeft Bartje echter nagemeten en kwam tot een hoogte van zo'n zes meter. Met sokkel komt daar nog ruim een halve meter bij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.