Remkes gaat gesprekken tussen boeren en politiek leiden

ANP-439340076
Johan Remkes is aangesteld als bemiddelaar © ANP / Phil Nijhuis
Johan Remkes is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken met boeren en de politiek moet leiden. De Tweede Kamer had om zo'n bemiddelaar gevraagd vanwege de heftige reactie uit de agrarische sector op de ingrijpende stikstofplannen.
Vanaf 13 juli gaat Remkes aan de slag met voorbereidingen. Het idee is dat de gesprekken in de tweede helft van augustus beginnen, schrijft landbouwminister Henk Staghouwer in een brief aan de Kamer.

FDF: 'Eenzijdig gesprek'

Vicevoorzitter Jos Ubels van Farmers Defence Force is sceptisch over de aanstelling van Remkes als bemiddelaar. "Ik snap niet wat het doel is van deze exercitie", zegt de boer uit Anderen tegen het ANP. "Het kabinet maakt blunder op blunder en nu sturen ze een bemiddelaar op pad die eenzijdig het gesprek aan moet gaan zonder aan de doelen te mogen tornen. Ik vraag me af wat er dan in zo'n gesprek gezegd moet worden."
Hij vraagt zich ook af of boeren bereid zullen zijn om "voor Piet Snot" met Remkes aan tafel te gaan. "Ik in elk geval niet."

Agractie: 'Geen vertrouwen'

De benoeming van Johan Remkes is "onzin", reageert voorman Bart Kemp van boerenactiegroep Agractie. "Hij geniet geen vertrouwen in de sector", aldus Kemp.
Agractie heeft eerder de naam Elbert Dijkgraaf genoemd als iemand die deze rol op zich zou kunnen nemen, zegt Kemp. Maar de organisatie zou liever praten met stikstofminister Christianne van der Wal of premier Mark Rutte en stelt dat overleg eigenlijk alleen zin heeft als de inhoud van het voorgenomen stikstofbeleid ter discussie staat. En dat is volgens Kemp nu niet aan de hand. "We hebben geen zin in een theekransje", stelt hij.
Daarnaast noemt hij het voornemen dat een bemiddelaar in de tweede helft van augustus begint met gesprekken te voeren "rijkelijk laat".

LTO: 'Staan in beginsel open voor gesprek'

LTO Nederland is niet betrokken geweest of gekend in de keuze voor Johan Remkes, maar staat in beginsel open voor een gesprek. Dat laat de ondernemersorganisatie voor boeren en tuinders weten. LTO noemt Remkes een bestuurlijk zwaargewicht, met diepe kennis van het stikstofdossier.
Remkes (VVD) leidde eerder een commissie die twee belangrijke rapporten schreef over de stikstofaanpak. Daarin adviseerde hij onder meer aan doelen vast te houden (driekwart van de beschermde natuur onder de kritische stikstofgrens en halvering van de stikstofuitstoot) waar een deel van de boeren zich nu tegen verzet.
LTO stelt dat bij een gesprek cruciaal is dat met de bemiddelaar en het kabinet over de "échte pijnpunten" kan worden gesproken. "Dus over de doelen, het tijdspad en de manier waarop reducties kunnen worden gehaald. Is die ruimte er niet, dan heeft een gesprek simpelweg geen zin."
Verder tekent de ondernemersorganisatie nog aan dat in tegenstelling tot een voorstel van oud-minister Veerman en de Kamer, het kabinet het nu heeft over een gespreksleider. "Wij gaan conform Kamerdebat en eigen wens uit van een bemiddelaar en bijbehorende opdracht."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.