Helft van de gezenderde wulpenkuikens overleeft eerste week

Van de elf jonge wulpen die een zender opgeplakt kregen, zijn zes kuikens nog in leven. En dat is eigenlijk heel mooi, aldus Henk Jan Ottens van het Kenniscentrum Akkervogels. In heel Drenthe zendert het centrum wulpenkuikens om uit te zoeken hoe de wulpjes zich na hun geboorte gedragen.
Het wulpenjong dat Ottens samen met ROEG! in de buurt van Dalen zenderde, heeft de eerste week niet overleefd. "We denken dat het jong door meeuwen gepakt is. We hebben een pootje en de zender teruggevonden", vertelt Ottens.

Als een speer

Goed nieuws is er ook. "De zes jongen die nog in leven zijn, laten geweldig mooie data zien. Zodra het kan, rennen alle kuikens met gezwinde spoed naar de graslanden. Ook als ze op een akker geboren zijn. Zelfs als die graslanden gemaaid en geïnjecteerd zijn, draait de wulp zijn hand daar niet voor om."

Voedsel zoeken

Kort na het uitkomen, verlaten de jongen het nest. In de graslanden gaan ze, samen met hun ouders, op zoek naar voedsel. "Grasland is onveiliger omdat het vaak gemaaid wordt, maar in vergelijking met akkers is het wel voedselrijk." Het volgen van de wulpenjongen levert informatie over het ideale voedselgebied.

Bescherming van de wulp

Die informatie is nodig om een goede strategie te ontwikkelen om de wulp te beschermen. "Misschien kunnen we heel gericht gebieden inrichten voor de wulp, zodat ze de ruimte krijgen om op te groeien."
Daar zit namelijk de bottleneck volgens Ottens. "Vorig jaar zijn we begonnen met het omrasteren van de nesten. Met succes: zeventig procent van de eieren komt uit. Nu moeten we de kuikens groot zien te krijgen."

Zenders bijplakken

Ottens is er druk mee. "Hier en daar moet ik de zenders een beetje bijplakken omdat ze loslaten." En hij heeft nog negen zenders over. De komende tijd houdt hij de omrasterde nesten in de gaten op zoek naar kuikens die net uit het ei kruipen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl