Lees terug: het boerenprotest van maandag 4 juli

A37 Zwartemeer Boeren
Boerenblokkade op de A37 bij de Duitse grens © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
De hele dag hebben boeren en sympathisanten geprotesteerd tegen het stikstofbeleid van het kabinet. De distributiecentra van supermarkten in Beilen en Gieten werden de hele dag geblokkeerd. De A37 bij Zwartemeer werd meerdere keren geblokkeerd.
De toegang naar het Jumbo-distributiecentrum in Beilen werd met betonnen balken geblokkeerd. De afrit Beilen vanaf de A28 richting het Noorden was de hele dag niet toegankelijk. In Gieten waren de ingangen van het terrein bij het distributiecentrum van de Coop afgesloten door trekkers.
Ook op andere plaatsen waren protesten, onder meer op de A37 bij Zwartemeer. De boeren vertrokken bij de grensovergang, nadat zij van de ME een laatste waarschuwing kregen. Maar na een blokje om keerden de trekkers weer terug en werd de snelweg opnieuw geblokkeerd. Even later was ook het tweede protest voorbij.

Landelijk

Boeren hadden eerder aangekondigd "heel Nederland plat te leggen" uit onvrede over de stikstofplannen van het kabinet. Ze hebben elkaar opgeroepen actie te voeren bij de luchthavens, distributiecentra en de Rotterdamse haven. Politie en Rijkswaterstaat hebben mensen opgeroepen goed voorbereid de weg op te gaan en de actuele situatie op de weg in de gaten te houden.
Vanuit verschillende plekken in Drenthe gingen de boeren vanochtend vroeg op pad. Colonnes trekkers reden vanuit Spier, Oosteinde en Vledderveen bij Mussel naar de distributiecentra. Op veel trekkers zijn Nederlandse vlaggen bevestigd die op de kop hangen. Ook tekstborden met 'help', leuzen die het belang van boeren uitdragen en politiek Den Haag op de korrel nemen zijn opnieuw te zien.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl