Waarom mag FC Emmen iemand uit Peru een contract bieden, maar mag een tuinder dat niet?

Miguel Araujo en Sergio Peña
Miguel Araujo en Sergio Peña komen beide uit Peru © Cor Lasker / ANP
Miguel Araujo mag nog twee seizoenen blijven bij FC Emmen, zo werd vorige week bekendgemaakt. Araujo komt, net als zijn oud-teamgenoot Sergio Peña, uit Peru. Hoe zit dat eigenlijk met een werkvergunning?
Waarom mag een voetballer uit Peru hier schijnbaar zo aan de slag, maar moet een tuinder die personeel uit Peru wil halen zich in bochten wringen? Deze vraag werd ingestuurd naar Zoek het uit!.

Wel vergunning nodig

De eerste vraag die we dan moeten beantwoorden: Klopt het dat voetballers uit Peru hier zo aan het werk kunnen? Michael Verheul, woordvoerder van de IND: "Ook voor het aannemen van profvoetballers geldt dat de werkgever in het bezit dient te zijn van een tewerkstellingsvergunning (TWV) of de vreemdeling moet in het bezit zijn van een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) voor werkzaamheden bij die werkgever. Een TWV of GVVA kan alleen worden verleend als deze voldoet aan de voorwaarden van de Wet arbeid vreemdelingen."
Oké, maar hoe zit het dan voor voetballers? "Door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een speciale regeling vastgesteld met specifieke voorwaarden voor beroepsvoetballers", zegt Verheul. Het gaat hierbij om paragraaf 8.3.c.9 van de Regeling Uitvoering Wet arbeid vreemdelingen 2022.
Aanvragen van werkgevers voor beroepsvoetballers alleen kunnen worden verleend als wordt voldaan aan de volgende voorwaarden:
- Klasse (competitie): de voetballer van het derde land* moet uitkomen in de eerste of eredivisie in Nederland;
- Salaris: Het salaris dat wordt betaald aan de voetballer van het derde land moet marktconform zijn; dit komt overeen met een salaris van minimaal 150% (of 75% voor spelers tussen 18 en 20 jaar) van het gemiddelde salaris van spelers in de eredivisie inclusief premies, afhankelijk van de prestaties van de aanvragende club;
- Niveau: Alvorens naar Nederland te komen, dient de derdelands voetbalspeler te hebben deelgenomen aan competities die minimaal van hetzelfde niveau zijn als de hoogste voetbalcompetitie van Nederland; hiervoor wordt de FIFA top 40 landenranglijst geraadpleegd. Als alternatief kan de derdelands voetbalspeler een vergelijkbaar niveau bewijzen door te zijn geselecteerd voor het nationale (jeugd)voetbalteam of het Olympisch team in zijn/haar land van herkomst.
* Derde landen zijn alle landen buiten de EU, met uitzondering van de landen in de Europese Economische Ruimte (EER).

En tuinders dan?

Als een vreemdeling in de tuinbouw wil werken, dan kan bijvoorbeeld een vergunning voor seizoenarbeid of arbeid in loondienst aangevraagd worden.
Verheul: "Daarvoor geldt een volledige arbeidsmarkttoets. Dit betekent dat er naast de andere voorwaarden, zoals marktconforme beloning, een aantal dingen door UWV getoetst moet worden."
Hierbij gaat het om de volgende zaken:
- De werkgever heeft de vacature ten minste vijf weken vóór het indienen van de aanvraag gemeld bij UWV,
- De werkgever heeft zelf aantoonbaar goed genoeg gezocht naar personeel in Nederland en Europa, in de periode van 3 maanden voor in het indienen van de aanvraag,
- Er is gekeken of er 'prioriteitgenietend aanbod' (daarmee wordt bedoeld arbeidskrachten die zonder TWV/GVVA mogen werken) aanwezig is voor de functie in Nederland en de EU.
De vergunning wordt niet verleend als de werkgever niet heeft voldaan aan de voorwaarden, en als het UWV oordeelt dat er aanbod aanwezig is in Nederland of de EU om de vacature te vervullen.

Uitzondering

Kort en goed zou je dus kunnen zeggen dat er voor profvoetballers een uitzonderingspositie geldt, waardoor ze gemakkelijker aan een vergunning komen. Hiervoor moet wel aan specifieke voorwaarden voldaan worden.
Tuinders die graag personeel willen aantrekken uit bijvoorbeeld Peru, zullen eerst moeten proberen om de vacature te vervullen met mensen van binnen Nederland of de EU.
Waarom dat verschil? Getalenteerde voetballers zijn over het algemeen wat dunner gezaaid dan mensen die in een kas kunnen werken. Daarom moeten tuinders het personeel dichter bij huis zoeken. Als een profclub als FC Emmen eerst binnen Nederland of de EU zijn spelers moest zoeken, dan zou dat wellicht afdoen aan de kwaliteit van het team.

Zoek het uit!

Heb jij ook een vraag? Stuur deze dan in naar Zoek het uit! Dat kan met onderstaand formulier:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.