Supermarkten maken zich nog geen zorgen over de voorraad

Coop, distributiecentrum Gieten, boerenprotest
Het distributiecentrum van Coop in Gieten wordt geblokkeerd door trekkers © Persbureau Drenthe
De blokkades bij de distributiecentra van Jumbo in Beilen en Coop in Gieten zorgen nog niet voor paniek bij de Drentse supermarkten, blijkt uit een rondgang van RTV Drenthe.
Meerdere Jumbo-winkels zouden wel vracht ontvangen, wat tot nu toe nog niet is gebeurd. "Maar er zijn nog geen lege schappen. Als je een dag niks krijgt, is het nog wel te overzien", meldt de Jumbo in Beilen.
"Met de huidige voorraad kunnen we nog wel een tijdje vooruit", onderschrijft een medewerker van Jumbo Vinke in Westerbork. "De schappen zijn nog wel even gevuld; geen paniek dus." Sommige Jumbo-vestigingen hadden vanochtend zelfs helemaal geen levering voorzien, zoals die nabij de Industrieweg in Assen. "Er is nog geen enkel probleem bij ons."

Coop niet alleen afhankelijk van Gieten

Bij de Coop-vestigingen in onze provincie liggen de schappen 'gewoon' vol, bevestigen onder meer de twee Coop's in Zuidlaren. "Het is gewoon een maandag voor ons, want vandaag zouden wij geen levering krijgen."
De andere vestiging, aan de Schipborgerweg, kreeg gisteren nog vracht vanuit het distributiecentrum in Deventer. "Wij kunnen nog wel even door, we maken ons geen zorgen, al moet dit niet te lang duren. Morgen zouden we vracht uit Gieten krijgen, daar ben ik heel benieuwd naar. Al wil ik dan niet spreken van lege schappen, dat is nog echt een te groot woord."
RTV Drenthe-verslaggever Serge Vinkenvleugel over de situatie bij het Coop-distributiecentrum in Gieten:
Boeren demonstreren bij het distributiecentrum van Coop in Gieten

CBL vindt situatie 'onacceptabel'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) riep vanochtend boeren op om de blokkades bij distributiecentra van supermarkten per direct op te heffen. Volgens de supermarktkoepel zijn de acties voor de deur onacceptabel, zo wordt in een verklaring gemeld. Het CBL vraagt politie en justitie ook om stevig in te grijpen en blokkades op te heffen. Daarnaast wordt over vervolgstappen nagedacht, onder meer vanwege de miljoenenschade die de blokkades volgens het CBL opleveren.
Op termijn kunnen de protestacties tot lege schappen leiden, stelt het CBL. Niet alleen de bevoorrading van de winkels wordt verstoord, ook leveranciers kunnen het voedsel niet aanleveren. Dat betekent mogelijk dat dagverse producten vernietigd moeten worden. "Dit levert bovendien onnodige voedselverspilling op", aldus het CBL.
In het distributiecentrum in Gieten worden geen verse producten verwerkt. Binnen kan er worden doorgewerkt, maar de verwachting is dat langere blokkades van vrachtwagens pas morgen of overmorgen gevoeld gaan worden bij supermarkten.
Boeren, stikstof, boerenprotest, blokkade, distributiecentrum, Coop, Gieten, Anno Wietze Hiemstra, burgemeester
Burgemeester Hiemstra in gesprek bij de boeren in Gieten © RTV Drenthe/Serge Vinkenvleugel
Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze ziet voorlopig geen reden om in te grijpen bij het boerenprotest in Gieten. De politie meldde vanochtend ook weten daar nog geen aanleiding voor te zien. "Het is ontzettend vervelend voor de Coop en de mensen die er last van hebben, want de bevoorrading van de winkels komt in gevaar", zegt Hiemstra. "Op dit moment is het zoals het is en zie ik geen reden om in te grijpen. De situatie kan veranderen, maar daar moet je niet over speculeren."
Hiemstra nam vanochtend een kijkje bij het protest en ging in gesprek met de boeren. "De sfeer is goed, ontspannen", constateert hij. "Het gesprek gaat over hun problemen. Ze vinden dat ze door de plannen van het kabinet in hun bedrijfsvoering worden aangetast, dat toekomstperspectief ontbreekt. Er zijn ontzettend veel zorgen en dat uit zich vandaag bij de Coop in Gieten."

Politiek

Hiemstra vindt dat prima. "Ik snap dat het impact heeft in de lokale gemeenschappen. We zijn een echte plattelandsgemeente, dus het leeft, dat mensen dat komen uiten is heel goed", zegt de burgemeester, die zelf niet veel kan doen. "Het gesprek erover aangaan is heel goed, maar de besluitvorming ligt in Den Haag, daar moet ook de oplossing vandaan komen."
Actievoerders willen graag dat lokale overheden druk uitoefenen op de Haagse collega's. "De gemeenteraad heeft aangegeven achter de boeren te staan, de boeren te steunen in hun pleidooi om tot een oplossing te komen. Die brieven zijn verstuurd, dat is het ook wel ongeveer wat je als lokale politiek kan", aldus Hiemstra. "Er moet dialoog zijn, er moet gesproken worden. Er moet dialoog zijn om te kijken waar je bij elkaar kan komen."
Bekijk hier de volledige reactie van burgemeester Anno Wietze Hiemstra:
Burgemeester Hiemstra over protest in Gieten

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl