Onderzoek: verhoogde kans jongeren Emmermeer om in drugscircuit te belanden

Wijkpark Emmermeer
Het Haagjespark in Emmermeer is een van de locaties binnen de wijk waar wel eens wordt gedeald © RTV Drenthe / Rien Kort
"Kijk, moet je hier zien." Geert Wubs, wijkvoorzitter van Emmermeer, vist twee lege plastic zakje uit de bosjes. Wat er in heeft gezeten? "Wellicht cocaïne. Wie weet." Nee, Wubs staan niet te kijken van het nieuws dat RTL Nieuws afgelopen weekend publiceerde.
Op basis van cijfers van Zicht op Ondermijning zette het medium alle gemeenten op een rij wat betreft het risico dat wijkjongeren in de drugscriminaliteit dreigen te landen. Emmermeer belandde landelijk gezien op de vijfde plaats.
In Emmermeer staat vooral het Haagjespark bekend als een plek waar gedeald wordt. Het is ook de plek waar Wubs de zakjes aantrof, achter een met graffiti bespoten container vol sportspullen, nabij de tennisbaan. "Kom op woensdagmiddag maar eens langs hier. Dan zie je hier een stoere groep, allemaal bekend bij de politie."

Naalden in het park

Ook dan wordt er openlijk wel eens wat gebruikt. Dat blijkt wel uit de naalden die er soms worden aangetroffen. "De vrijwilligers van de dierenweide ruimen die rommel op. Anders kunnen kinderen er zich aan prikken en dat is het laatste wat je wilt."
Maar niet alleen in het Haagjespark, ook bij de diverse flats, kerkgebouwen en zelfs de nabijgelegen hunebedden in het bos zijn plekken waar gehandeld wordt, weet de wijkvoorzitter. Het probleem speelt al langer. "Dus verrast ik ben niet verrast door de uitkomst van het onderzoek, nee"
'Twaalf procent maakt kans in drugswereld te belanden'
Ruim 12 procent van de jongeren in Emmermeer maakt kans om in de drugscriminaliteit te belanden. In Emmen gaat het in totaal om 1100 jongeren tussen de 8 en 23 jaar die een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden. Dat blijkt uit cijfers van RTL Nieuws en Zicht op Ondermijning. Over heel Nederland zou het om 162.000 jongeren gaan
Het risico is het grootst bij voortijdige schoolverlaters of jongeren die eerder in contact zijn geweest met Bureau Halt. In Emmermeer (12 procent), Emmen-centrum (9 procent) en Emmerhout (9 procent) zijn de meeste jongeren die een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden.
"Het kan dat een deel van deze jongeren echt terechtkomt in de drugscriminaliteit", zegt criminoloog Robby Roks van de Erasmus Universiteit tegen RTL Nieuws. Voor deze jongeren is volgens hem dan ook veel aandacht nodig. "Met een deel kan het over een aantal jaar ook erg goed gaan, maar de mogelijkheid dat ze doorgroeien naar de georganiseerde misdaad is aanwezig."
Dan moet volgens de criminoloog gedacht worden aan handel in verdovende middelen, cocaïne, betrokkenheid bij liquidaties en andere vormen van zwaar geweld. De onderzoekers benadrukken dat deze cijfers niet betekenen dat al deze jongeren daadwerkelijk in het criminele circuit belanden.
Geert Wubs Emmermeer
Wijkvoorzitter Geert Wubs met de aangetroffen zakjes © RTV Drenthe / Rien Kort
Volgens Wubs trekken gemeente, politie, welzijnsorganisatie Sedna en woningbouwcorporatie Lefier samen op om de problemen het hoofd te bieden. De wijkvereniging signaleert zoveel mogelijk, maar het zijn de instanties die moeten ingrijpen.
Wat niet altijd meevalt. "Door de wijk Emmermeer rijdt 's avonds slechts een patrouillewagen door de wijk. Eigenlijk te weinig, natuurlijk. Maar de politie heeft te weinig mensen, daar hebben we ook begrip voor."
Volgens de wijkvereniging is vooral de gemeente aan zet wat betreft vervolgstappen. "Het ontbreekt Emmermeer nog aan een leefvisie, aldus Wubs. Hierin staan afspraken en spelregels voor wat betreft de aanpak in diverse situaties. Bijvoorbeeld bij parkeren, maar ook voor drugsoverlast. "Elke wijk heeft er een, behalve wij."
Slechts voeding
Aan de andere kant wordt ook het gesprek met ouders aangegaan. "Sommige ouders hebben geen idee in welke wereld hun kinderen zich soms begeven." Wubs kan zich dat soms maar moeilijk voorstellen. "Er is jeugd dat opvoeding krijgt, maar er zijn er ook die slechts voeding krijgen."
De wijkagent is gevraagd om een reactie, maar een politiewoordvoerder verwijst door naar de gemeente.

Te kort door de bocht

Burgemeester Eric van Oosterhout laat weten dat het te kort door de bocht is om te stellen dat jongeren die op papier minder kansen hebben potentiële drugscriminelen worden.
Volgens hem is het dan ook lastig om 'op basis van die (genoemde, red.) kenmerken en gemiddelden te oordelen of het geschetste beeld voor Emmen klopt met ons beeld'. "We willen dat jongeren in de gemeente Emmen veilig kunnen opgroeien en allemaal de kans krijgen om zich te ontwikkelen, een opleiding te volgen en gelukkig te worden. Met het grootste deel van onze jongeren gaat het gelukkig goed. We weten ook dat dit niet voor iedereen even vanzelfsprekend is."
De gemeente neemt het onderzoek van RTL nog eens onder de loep om te kijken of er raakvlakken zichtbaar zijn voor wat betreft schulden, schooluitval, drugsgebruik. "Zien we overeenkomsten en of juist verschillen?"

Pleisters plakken

Er wordt volgens Van Oosterhout verder ingezet op het voorkomen dat jongeren in risicogroepen belanden. "Dat doen we door al vroeg te signaleren wat er speelt. Dan hoeft er niet meteen politie op af, dat kan ook welzijn of jongerenwerker zijn, of sport en bewegen."
Het gesprek wordt aangegaan over wat nodig is. "Jongeren laten zien dat ze zelf een keuze kunnen maken. Niet alleen pleisters plakken; we proberen ze veerkrachtiger te maken zodat ze zelf ellende kunnen voorkomen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.