Monumentale Engelenweij wordt omgetoverd tot vakantieparadijsje

Willem van Engelenhoven en Manfred Lippold zien het plan al helemaal zitten
Willem van Engelenhoven en Manfred Lippold zien het plan al helemaal zitten © RTV Drenthe / Dylan de Lange
32 appartementen, een theetuin, een moestuin en dierenweide. In een notendop zijn dat de plannen die op stapel staan voor De Engelenweij, een bijna 200 jaar oude boerderij bij Schoonebeek.
Ondernemer en eigenaar Manfred Lippold hoopt begin volgend jaar de noodzakelijke verbouwing te starten.
De uit 1828 stammende monumentale Engelenweij staat in het idyllische buurtschap Oostersebos. De omgeving vol eeuwoude eiken met rijkelijk groene kronen en rietgedekte, Saksische boerderijen geeft iedere passant het gevoel dat je een tijdreis naar het verleden maakt. Wie wil, kan dus straks een nachtje doorbrengen op deze fraaie plek.

Zomer 2023

Althans dat is het plan van de tevens uit Schoonebeek afkomstige Lippold. "Het idee is om in drie fasen De Engelenweij aan te pakken. Allereerst willen we met de schuur aan de slag, waarin zestien appartementen moeten komen die zowel afzonderlijk als door groepen verhuurd kunnen worden." Rond de zomer van 2023 moet die klus, als alles volgens plan verloopt, geklaard zijn. De volgende stap is om in de bijbehorende boerderij hetzelfde aantal kamers te realiseren.

Knechtenverblijf

Lippold wijst op het erf ten westen van de boerderij, waar fase drie gepland staat. "Daar stond ooit een knechtenverblijf. De fundamenten van dat verblijf zitten nog in de grond. Dat pand gaan we volledig herstellen." De bedoeling is dat hier een theetuin in combinatie met dagbesteding voor zorgbehoevenden wordt gerealiseerd.
Lippold is hierover nog in gesprek met een mogelijke partij. Op de lange termijn denkt hij ook nog aan het realiseren van vakantieverblijven in het achterliggende bosje. "Je moet dan denken aan bijvoorbeeld yurts en boom- of trekkershutten. Maar die plannen zijn nog heel erg pril."

Bij de koop inbegrepen

Kortom, De Engelenweij moet veranderen in een vakantieparadijsje. De vorige eigenaar, Willem van Engelenhoven, is maar wat blij met de nieuwe bestemming voor zijn voormalig stulpje.
Afscheid nemen is er voor hem niet bij, want hij mag gewoon blijven wonen op het erf. "Ik zat ook bij de koop inbegrepen", lacht hij. "Dat heeft de prijs wel behoorlijk opgedreven, hoor." Van Engelenhoven kocht de boerderij met zijn toenmalige partner in 2006 van de familie Wilms.
Schuur Engelenweij
De schuur van De Engelenweij krijgt een nieuwe bestemming © Bouwkundig Ontwerp en adviesburo Walda

Huuske

Vanuit Amersfoort en Leusden trok hij naar Drenthe om van De Engelenweij een plek te maken voor onder meer bedrijfsuitjes, familiefeesten en trouwerijen. Hij herstelde het boerenerf zoveel mogelijk in de oude stijl. "Het idee was om mensen vooral het gevoel te geven een dag terug in de tijd te zijn. "Leven zoals het toen was."
Bezoekers kookten met vergeten groenten en moesten hun behoefte doen in het huuske. "Niet iedereen zag dat laatste zitten", lacht hij. Toch te veel aan het moderne comfort verknocht, vermoedt hij.

Vergeten groenten

Nadat zijn toenmalige relatie eindigde, zette hij het bedrijf nog enige jaren voort. Maar uiteindelijk zag hij zich toch genoodzaakt De Engelenweij in de verkoop te doen. Anderhalf jaar geleden ontmoette hij Lippold, die dan een rietdekkersbedrijf bestiert. "Ik vroeg hem of hij me een paar bossen riet van de hand wilde doen om het dak te repareren."
Lippold: "Dat hebben we toen gedaan voor een paar vergeten groenten." De twee raken in gesprek en komen al snel tot een koopovereenkomst. Aanvankelijk denkt Lippold aan een zorglocatie op deze plek. De gemeente wijst hem in een overleg op de toeristische potentie van de locatie. Vandaar dat Lippold nu gaat voor een gecombineerd plan. "Het is een fijne omgeving en mijn handen jeuken dan ook om aan de slag te gaan."

Kennis en liefde

Bij de deal is dus ook overeengekomen dat Van Engelenhoven er gewoon kan blijven wonen. Lippold: "Willem heeft zoveel kennis van en liefde voor De Engelenweij. Dus hij gaat gewoon mee." Van Engelenhoven is blij dat hij kan blijven op de stek waar hij zoveel ziel en zaligheid in heeft gestoken. "Kijk eens om je heen. Waar zou ik anders heen willen?"
Monumentale Engelenweij wordt omgetoverd tot vakantieparadijsje

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.