Koe blijkt inderdaad gedood door een wolf

Koe wolf
De koe lag in het weiland bij Anderen © Jos Ubels
De koe die op 11 mei in het weiland van boer Jos Ubels werd gevonden, blijkt inderdaad gedood te zijn door een wolf.
Een luguber beeld trof de boer uit Anderen op de bewuste avond aan in zijn weiland: een dode koe met een gat in het lijf. "In het weiland achter mijn huis heb ik een kudde koeien lopen, en ik zag dat er eentje aan de kant lag en niet bewoog. Ik ben toen gaan kijken en ik zag al gauw dat het foute boel was." Onderzoekers stellen nu dat deze aanval het werk was van een wolf, zo blijkt uit publicaties op de website van Bij12.

Gelijk vermoedens dat het om een wolf ging

Ubels belde dezelfde avond nog met de provincie: "Toen werden er meteen een taxateur en een specialist gestuurd, om DNA af te nemen. De specialist zei al meteen dat hij dacht dat het 'met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid' om een wolf ging."
Een aanval van een wolf op een koe komt niet vaak voor. Een woordvoerder van het wolvenmeldpunt liet eerder weten dat de koe flink verzwakt heeft moeten zijn: "Als een koe al met zijn hoofd naar een wolf zwaait, vertrekt hij." Boer Ubels stelde daarop dat zijn koe bij zijn weten niet ziek was. Maar het dier zonderde zich vaak wel een beetje af en was volgens de boer daarmee een gemakkelijk slachtoffer: "Dit was een hele rustige, lieve koe. Zo een die naar je toe komt om geaaid te worden en dan rustig blijft staan. Dat is haar nu fataal geworden."

Ook aanval op kalf

Zo'n twee weken later kreeg Ubels opnieuw te maken met een aanval op een van zijn dieren. Nu ging het om een kalf van de doodgebeten koe. Het kalf overleefde het eveneens niet. Na onderzoek kan niet worden vastgesteld of ook in dit geval een wolf de dader is.
Het kalf werd bij de rest van de kudde ondergebracht nadat de moeder overleed. "Het kalf bleef maar teruggaan naar de plaats waar de koe werd doodgebeten", vertelde Ubels eind mei. "Dan scheidt het kalf zich dus van de kudde. Ja, dan is het een makkelijker doelwit voor de wolf."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.