Molukkers herdenken gijzelnemers treinkaping De Punt van 1977

Tientallen Molukkers zijn van Assen naar De Punt gewandeld. Daarmee herdachten ze de treinkaping in 1977. De herdenking is georganiseerd door twee stichtingen binnen de Molukse gemeenschap: de stichting Schattenberg en Aoe Maloekoe Anai.
Het is niet alleen een herdenking. De organisatie wilde met de tocht ook geld inzamelen voor onderhoud van het grafmonument van de zes doodgeschoten Molukse gijzelnemers.

Treinkaping

In mei 1977 kaapten negen Molukkers de trein van Assen naar Groningen. Ze hielden de trein bij De Punt tot 11 juni. Toen werd de kaping met militair geweld beëindigd. Die actie kostte zes kapers en twee gegijzelden het leven.
De Molukkers kaapten de trein omdat zij wilden dat Nederland zich aan een eerdere belofte hield over een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken.

'Molukse zaak levend houden'

De wandeling werd een emotionele bijeenkomst. De Molukse zaak - een onafhankelijke Molukse staat - is nog altijd niet uit de hoofden en harten verdwenen. "Dit is een bezinningsmoment. Het is al zo lang geleden, maar elke keer is het weer emotioneel", zegt organisator Mellie Lumalessil-Metiarij.
Lumalessil-Metiarij zegt dat met de tocht ook het streven naar een onafhankelijke Molukse staat in leven wordt gehouden. Ze wil dat politiek Den Haag zich dat streven opnieuw aantrekt en de oude belofte gestand doet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.