Tientallen boeren voeren actie bij Groningen Airport Eelde

Trekkers staan bij de hoofdingang
Trekkers staan bij de hoofdingang © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
Tientallen boeren hebben zich sinds vanochtend verzameld bij Groningen Airport Eelde om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Trekkers staan geparkeerd voor de hoofdingang.
De actievoerders vinden het tijd worden om ook bij een luchthaven te protesteren. "Vliegtuigen stoten ook stikstof uit, dat wordt nauwelijks meegenomen in de berekeningen en dat moet wel", zegt Christiaan van Dijk, woordvoeder van de actie.
Ondertussen heeft Meiltje de Groot, directeur van het vliegveld, een kopje koffie aangeboden gekregen. "Volgens mij loopt het heel gemoedelijk. Ik ben vanmiddag ook uitgenodigd voor de barbecue. We hebben begrip voor het standpunt van de buren."
Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo komt waarschijnlijk ook een vorkje meeprikken. "Ik heb afspraken staan, maar ben van plan die af te zeggen en een stukje Drents vlees mee te prikken."
Bekijk hieronder de video over de boerenactie op vliegveld Eelde:
Boerenprotest bij vliegveld Eelde
Boeren protesteren bij Groningen Airport Eelde
Boeren protesteren bij Groningen Airport Eelde, met in hun midden burgmeester Marcel Thijsen © RTV Drenthe / Mathijs Renkema
Volgens Thijsen gebeurt het protest 'in goed overleg' met de autoriteiten. "Er is contact geweest met de boeren, het Openbaar Ministerie, de politie, de marechaussee en de gemeente", zegt Thijsen. "De boeren hebben aangegeven het protest netjes te willen houden. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat het ordentelijk zal verlopen."

Donorvluchten gaan door

De boeren hebben eieren meegenomen. Aan een ronde tafel drinken ze koffie. "Er heerst een gemoedelijke sfeer. Er wordt piratenmuziek gedraaid. Het lijkt haast op een feestdag, maar wel een met een serieuze ondertoon", beschrijft verslaggever Mathijs Renkema. De burgemeester is ook aanwezig en praat met de boeren. "Iedereen heeft het recht om een statement te maken. Er komt straks een barbecue, streekproducten passeren de revue. Dus een statement maken ze."
Voor vandaag staan er geen commerciële vluchten gepland. De vluchten voor het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn vooralsnog niet verhinderd door de boeren. "Het Mobiel Medisch Team maakt op het vliegveld gebruik van de spoeduitgang. Deze is veiliggesteld door de marechaussee", vertelt een woordvoerder van het UMCG.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl