Provincie wil zes ton extra uitgeven voor energietransitie

Waterstof
Ook bij waterstofprojecten schiet de provincie met extra geld te hulp © ANP
De provincie wil 600.000 euro extra uitgeven om de energietransitie te verbeteren. Met dit geld hoopt Drenthe vooral de beschikbare netcapaciteit te optimaliseren. Ook moet meer ondersteuning komen voor waterstofprojecten en initiatieven op het gebied van groen gas.
Doel van de provincie is onder meer het voorkomen van overbelasting op het elektriciteitsnet. Het plan is om door samenwerking met gemeenten, bedrijven en netbeheerders een 'intelligente' en 'flexibele' elektriciteitsvoorziening op bedrijventerreinen op te zetten. Hier worden vraag en aanbod met elkaar afgestemd. 'Dit gebeurt met intelligente meet- en regeltechniek in de gebouwen en op kritieke punten in het plaatselijke elektriciteitsnet', schrijft de provincie.
Deze aanpak moet 'toonaangevend' zijn, vindt Drenthe. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra laat weten dat de provincie graag de helpende hand uitsteekt. "Omdat we zien dat de stijging van de energieprijzen er nu al toe leidt dat veel sectoren energie willen besparen en zelf energie willen produceren", zegt hij.

Waterstof en groen gas

Ook bij waterstofprojecten schiet de provincie te hulp. Volgens Stelpstra is er een 'groeiende vraag naar cofinanciering voor bijvoorbeeld elektrolyzers om waterstof te kunnen produceren'. Voor innovatieve oplossingen op het gebied van waterstof zijn daarom aanvragen in voorbereiding voor diverse Europese subsidies. Dat geld moet bijvoorbeeld gaan naar waterstoffabrieken die produceren op basis van lokale duurzame elektriciteit.
De provincie geeft daarnaast gehoor aan de wens van (agrarische) ondernemers om groen gas te produceren. Het doel is om partijen samen te brengen, zodat zij hun plannen kunnen verbeteren.
Het financiële voorstel van Gedeputeerde Staten wordt in de vergadering van 28 september voorgelegd aan Provinciale Staten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.